Caldes de Montbui inaugura un espai com a homenatge a les calderines acusades de bruixeria

El passatge de Les Bruixes recorda "les dones que, acusades de bruixeria, han estat víctimes de crims i persecucions al llarg de la història"

  • Inauguració del passatge de les Bruixes, a Caldes de Montbui -
Publicat el 05 de juliol de 2021 a les 18:28
Actualitzat el 05 de juliol de 2021 a les 18:40
Caldes de Montbui ha batejat un petit carreró situat a tocar de la plaça de la Font del Lleó amb el nom de passatge de Les Bruixes. Es tracta d'un homenatge "a les dones que, acusades de bruixeria, han estat víctimes de crims i persecucions al llarg de la història", segons ha destacat el consistori. "També és un element més de reconeixement de la plaça de la Font del Lleó com a seu de la festa més popular i més espectacular de l’estiu calderí, junt amb el passatge de la Godra i el mural de l’Escaldàrium", ha afegit l'Ajuntament.  

El passatge de Les Bruixes es diu així en resposta a una petició que va fer l’entitat La Forca i que va ser aprovada per al unanimitat del Ple de l’Ajuntament en una moció presentada el passat març.

Acte inaugural artístic i reivindicatiu

L’acte inaugural del passatge, celebrat aquest divendres a la tarda, va ser "una fusió d’art i posicionament contra les restes que persisteixen de prejudicis que al segle XVII van suposar al mort de desenes de vallesanes". Va ser una actuació circ i poesia a càrrec de TuSí(K)Circ i La Forca. L’acte el va presentar el regidor d’Escaldàrium, Pep Busquets, qui va aprofitar per anunciar el tret de sortida d’una programació singular i marcada per la pandèmia i per deixar palesa aquesta vinculació estreta entre la plaça i la festa. I el va tancar l’alcalde, qui va recordar que aquest és el tercer nom de dona assignat a una espai públic en poc temps (junt amb Neus Català i Elisabeth Eidenbenz).

També van intervenir dos membres de la UPCM, Mercà Borràs i Norbert Froufre, en tant que representants d’una entitat que ha incorporat al seu temari un ampli reconeixement a les anomenades bruixes.

I, finalment, també va ser present Ricard Jiménez, membre fundador de Cooltur, l’entitat que, de la mà de Thermalia, ha impulsat projectes de divulgació i reconeixement a les dones titllades de bruixes al nostre territori. Cooltur i Thermalia signen, per exemple, l’exposició i el recorregut urbà dedicat a Lo negosi de les bruixes. I Thermalia acaba d’estrenar, fa unes setmanes, el scape tour dedicat al mateix tema.

Tot plegat, més l’adhesió de l’Ajuntament al manifest No eren bruixes, impulsat per Sapiens, constitueixen "una ferma oposició per part de la vila a les caceres, persecucions i crims comesos en nom de prejudicis, interessos econòmics i tractes desiguals".