Cardedeu acull un acte informatiu sobre el primer any de la proposta de Parc Agrícola del Vallès

Publicat el 23 de novembre de 2005 a les 20:10
En línia amb la moció aprovada el 29 de setembre de 2005 per l'Ajuntament de Cardedeu de suport a les Bases per a la Protecció del Parc Agrícola del Vallès, s'ha organitzat un acte amb el títol El Parc Agrícola del Valles, 1 any de la proposta pel proper 1 de desembre a les 20.30 hores al Centre Cultural de Cardedeu.

Aquest és el programa de l'acte, que serà presentat pel regidor d'Urbanisme Miquel Pujadas:

• Projecció del documental: Una xerrada sobre el Parc Agrícola del Vallès

• Explicació de la proposta i de les campanyes internes del Parc Agrícola del Vallès a càrrec d'Alfred Martínez, membre de la xarxa ciutadana Salvem el Vallès

• Xerrada amb el títol Elements ambientals de l'urbanisme. El planejament territorial parcial i sectorial, a càrrec de l'advocat ambientalista Lluís Xavier Toldrà


Per a més informació del Parc Agrícola del Vallès (PAV):
www.adenc.org
www.valles.org


PROPOSTA D'ACORD PER A LA SESSIÓ ORDINÀRIA DEL PLE MUNICIPAL DEL DIA 29 DE SETEMBRE DE 2005

MOCIÓ DE SUPORT A LES BASES PER A LA PROTECCIÓ DEL PARC AGRÍCOLA DEL VALLÈS.

Preàmbul. L'evolució de la protecció dels espais naturals al Vallès.

La protecció efectiva i moderna dels espais naturals del Vallès va començar al 1973 amb una primera proposta de protecció del que seria en el futur parc natural de St. Llorenç del Munt i l'Obac. Aquesta primera fase de la protecció dels espais naturals es va completar al 1992 amb l'aprovació del PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural). El PEIN culminà un cert esquema de protecció basat en el concepte d'espais naturals com a illa de natura, protegint essencialment els àmbits forestals ubicats a les serralades de Catalunya i en particular del Vallès. Avui sabem però, que cal superar aquesta visió dels espais naturals com a illes per passar a la de xarxa d'espais físicament connectats.

Tanmateix, el concepte de biodiversitat ha anat guanyant força com a un dels elements bàsics que hauria de tenir-se present en la definició de la xarxa d'espais naturals del Vallès. Avui és un fet reconegut, que amb la protecció dels espais forestals de les serralades no n'hi ha prou per mantenir aquesta biodiversitat. Cal també, protegir els espais oberts mediterranis de la plana configurats per l'activitat agrària. Apareix doncs com un valor estratègic el manteniment de l'activitat econòmica agrícola i ramadera, i es reconeix el paper que té, hi ha de tenir, en la gestió dels espais agroforestals del plana. La protecció significativa dels espais forestals de les serralades a través del PEIN i la manca de figures legals per als espais agrícoles, posen de manifest encara amb més força la necessitat de cercar instruments de protecció i gestió específics.

Es doncs en aquest marc conceptual i en un context de forta pressió urbanística sobre els espais agroforestals de la plana del Vallès, d'elevat nivell de consens entre la societat civil amb preocupacions ambientals sobre els espais naturals necessaris a protegir, de preocupació de la comunitat científica catalana sobre la situació molt delicada en la qual es troben aquests espais naturals i de la fràgil situació socieconòmica de l'activitat agrària configuradora d'aquest paisatge de la plana vallesana que neix Les Bases per a la Protecció del Parc Agrícola del Vallès.


Moció de suport sobre les Bases per a la Protecció del Parc Agrícola del Vallès

L'Ajuntament de Cardedeu vol EXPOSAR que:

Atès la necessitat de donar un salt qualitatiu en la protecció dels espais naturals del Vallès, passant de la concepció d'illes de natura a la de xarxa d'espais naturals ecològicament connectats.

Atès la necessitat de mantenir la riquesa biològica del Vallès, fonamentada en l'existència i manteniment d'una xarxa d'espais forestals a les serralades i d'espais agroforestals a la plana.

Atès que l'activitat agrària ha estat i és un element bàsic per al manteniment del paisatge en mosaic agroforestal de la plana del Vallès i fonament de la seva riquesa biològica.

Atesa la preocupant situació socioeconòmica del camp vallesà degut al seu marcat caràcter periurbà i la necessitat de desenvolupar polítiques de suport a aquesta activitat econòmica que garanteixi el seu futur.

Atès el valor creixent que tenen els espais agroforestals de la plana del Vallès per a la qualitat de vida dels ciutadans, tant des del punt de vista del lleure i del gaudi del paisatge com del subministrament de productes frescos de qualitat.

Atès l'important patrimoni històric, arqueològic i antropològic que cal preservar dins d'un context territorial que permeti la seva plena comprensió.

Atesa també la situació del nostre poble, Cardedeu, situat en un àmbit d'interès agrícola, fluvial i amb funcions connectores, que podrien veure's afectades pel desenvolupament d'infraestructures i pel creixement urbà tant propi com de municipis veïns.

Atès que l'Ajuntament de Cardedeu ja ha iniciat la redacció del Pla Especial de la Riera i altres actuacions i contactes per tal de fomentar la protecció i la gestió d'aquest parc agrícola a nivell local.

Atès els recents pronunciaments de la comunitat científica catalana expressada en el Manifest de d'Olot per a la Salvaguarda de la Connectivitat Ecològica i Paisatgística de Catalunya i en el Manifest de St. Celoni per al Reconeixement de les Vies Verdes de Vallès.

Atesa la voluntat expressada pel Govern de la Generalitat de Catalunya d'aprovar en aquesta legislatura el Pla Territorial Metropolità de Barcelona tal com així consta en els Acords per un Govern Catalanista i d'Esquerres.

I vista la proposta feta per la societat civil vallesana a través del document "Bases per a la Protecció del Parc Agrícola del Vallès" que formula un model de protecció i gestió dels espais agroforestals de la plana del Vallès.

L'Ajuntament de Cardedeu ACORDA:

Primer.- Expressar públicament el seu suport al Manifest d'Olot per a la Salvaguarda de Connectivitat Ecològica i Paisatgística de Catalunya i difondre a la ciutadania aquest suport a través dels mitjans de comunicació i de les publicacions pròpies de l'Ajuntament.

Segon.- Donar a conèixer la seva adhesió al Manifest de St. Celoni per el Reconeixement de les Vies Verdes del Vallès, acordat en el ple del 28 d'octubre de 2004, i difondre a la ciutadania aquest suport a través dels mitjans de comunicació i de les publicacions pròpies de l'Ajuntament.

Tercer.- Reconèixer públicament el paper fonamental que té i ha de tenir l'activitat agrària en el manteniment dels valors ambientals dels espais naturals de la plana del Vallès.

Quart.- Expressar públicament la necessitat de desenvolupar un projecte d'abast supramunicipal per a la protecció dels espais agrícoles de la plana del Vallès que reculli les necessitats dels professionals que treballen en l'agricultura i la ramaderia, la protecció del patrimoni natural, la protecció del patrimoni històric i els valors socials dels espais agroforestals de la plana del Vallès, així com la participació decidida dels ajuntaments en la seva gestió.

Cinquè.- Comprometre's a organitzar xerrades, conferències i altres actes informatius per a la difusió de les Bases per a la Protecció del Parc Agrícola del Vallès i per a la difusió del propi Parc Agrícola del Vallès, conjuntament amb les diferents entitats promotores d'aquestes bases.

Sisè. - Expressar públicament el suport al document Bases per a la Protecció del Parc Agrícola del Vallès i la proposta de creació del citat parc.

Setè.- Fer arribar la present moció al Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya amb la DEMANDA expressa que:
- El Govern de la Generalitat de Catalunya reculli les peticions i suggeriments fets per la comunitat científica catalana en el Manifest d'Olot per a la Salvaguarda de Connectivitat Ecològica i Paisatgística de Catalunya.
- El Govern de la Generalitat de Catalunya reculli la proposta de Parc Agrícola de Vallès, definida en el document Bases per a la Protecció de Parc Agrícola del Vallès, i incorpori el citat projecte al Pla Territorial Metropolità de Barcelona com a primer pas imprescindible per a l'articulació del citat projecte.


Cardedeu, 19 de setembre de 2005
El Regidor d'Urbanisme




Miquel Pujadas i Subiranas