El Vallès Oriental, a la recerca del retorn del turisme internacional

El sector preveu un bon estiu, tot i algunes incògnites per part dels hotels més urbans

  • Un grup de turistes, al Vallès Oriental -
Publicat el 23 de juny de 2022 a les 16:00
Actualitzat el 27 de juny de 2022 a les 09:29
Objectiu: recuperar el turista estranger, però sense oblidar-se del nacional. Aquesta és la meta que s'ha marcat el Vallès Oriental per a un 2022 que ja ofereix clares senyals de recuperació pel que fa als qui visiten la comarca. Tot i això, el sector reconeix tenir encara alguns dubtes de com anirà la campanya de l'estiu.

El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Àlex Valiente, explica a NacióDigital que volen fer un pas endavant: "Durant la pandèmia ens vam haver de reinventar. Les limitacions de mobilitat van fer que optéssim per mostrar al públic intern tot el que tenim a la comarca. I, a excepció dels hotels, va anar força bé", recorda.

"Ara cal enfortir el turisme internacional", segueix. "I ho fem, per exemple, aprofitant l'oportunitat que ens donen els productes de proximitat, de qualitat i atractius per fer-lo venir. Amb l'oleoturisme de llocs com la masia de Can Viver, de Bigues i Riells del Fai. O la DO Alella. Però també amb el turisme de reunions, que s'està recuperant", afegeix. 

[noticiadiari]2/235817[/noticiadiari]
L'administració supramunicipal del Vallès Oriental també explica que el turista francòfon és un dels seus objectius, perquè és un dels que més visita el Vallès Oriental: "Molts d'ells ens escullen per natura, compres i benestar a menys de tres hores de casa seva. Ja al 2021 vam detectar una gran afluència de la gent d'aquesta zona", precisa Valiente.

És per això que, a principis del mes de març, es va presentar la guia comarcal del benestar a prop de Barcelona Petit Futé, enfocada al mercat francòfon i on s'ofereixen propostes per descobrir i visitar els pobles de la comarca: "És la guia que utilitzen per decidir les seves vacances", explica el conseller.

[h3]El turisme rural, optimista però amb cautela[/h3]
El president de l'Associació Turisme Rural del Vallès, Carles Barcons, defensa quin és l'atractiu, segons ell, que té el Vallès Oriental: "És un dels millors indrets de Catalunya per desplaçar-se a tot arreu, tant a la platja com a Barcelona o a Montserrat. Som un punt neuràlgic per anar cap a les zones més visitades del país".

També explica que, en el cas del establiments rurals, el turista estranger sol viatjar més en família que amb amics, gasta més i sol venir de França i del Benelux.

Pel que fa a les previsions, Barcons reconeix que "pinten bé". "Es nota més reserva i amb més previsió. El turisme forani encara no s'havia recuperat, però ara ho està fent", destaca. Però adverteix: "El problema estarà amb els establiments que no tinguin piscina, perquè amb aquestes calorades que patim és imprescindible. Si la calor dura massa o es transforma en pluges intenses, potser hi ha anul·lacions".

Tot i això, Barcons diu que compten que l'ocupació pot ser del 70% al juliol i a l'agost, mentre que al juny i al setembre seria una mica més fluix. "Tot i que millor que els altres anys", matisa. Pel que fa al públic de fora Catalunya, creuen que seran el 40% del total, majoritàriament francesos i espanyols, i "potser les estades son un pèl més llargues".

[h3]Els hotels, expectants[/h3]
Els hotels, per la seva banda, reconeixen que el turisme ha recuperat múscul en els seus establiments, sobretot, diuen, gràcies als esdeveniments al Circuit de Barcelona-Catalunya -com la Fórmula 1 o el Moto GP- i la reactivació de les empreses.

El vicepresident d'Hotels Vallès Oriental, Enric Gisbert, explica que, a banda dels visitants per temes esportius, es pot fer un retrat de l'estranger que acaba als hotels de la comarca: un 70% sol venir de Gran Bretanya, Alemanya i Itàlia i són executius o comercials. Un gran majoria també ve de França -de la zona de Lió cap al sud-, a més d'holandesos i suïssos i marroquins que treballen al centre i nord d'Europa i que utilitzen l'AP-7 per fer nit.
 

Foto: Circuit de Catalunya.


Gisbert reconeix que "al mes de febrer ja vam notar una reactivació a Granollers, Mollet i Sant Celoni, i al març es va consolidar". Diu que les previsions per a les pròximes setmanes són bones, sobretot a la capital, la Garriga i les Franqueses, gràcies a la Granollers Cup, l'Europeu de Màsters d'handbol i el Campionat d'Espanya d'Atletisme, que portarà molt turisme foraster a la comarca: "A partir de juliol és la gran pregunta. Nosaltres ens nodríem del mercat asiàtic, que està mort. Sí que hi ha demanda del mercat europeu, però Barcelona torna a estar molt cara. Veurem si tornem a ser la part econòmica de Barcelona, tot i que ara és més complicat perquè ens hem hagut d'adaptar a la pujada de costos", detalla.

L'hoteler explica que altres anys podien comptar en la suma d'un 50% d'ocupació més els turistes que decideixen a última hora anar al Vallès Oriental, però ara no: "Sí que veiem que hi ha moltes demandes de pressupostos, però no es consoliden".