
La majoria dels veïns de les Franqueses del Vallès imaginen i volen una gran zona verda de baix manteniment al Parc del Falgar i la Verneda. Aquesta és la conclusió que es va despendre de la primera sessió del procés participatiu per decidir el futur d'aquesta zona del municipi, que s'ha celebrat aquest dijous al Centre d'Art i Noves Tecnologies Can Font. A la primera jornada participativa s'ha presentat el funcionament del procés, les característiques bàsiques de la zona del Parc i els límits generals que l'Ajuntament planteja. A partir d'aquí, s'han recollit totes les propostes dels ciutadans.
A l'inici de la sessió, l'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, ha explicat que el procés finalitzarà a principis d'octubre, i que paral·lelament s'engegarà el procés del Centre Cultural de Corró d'Avall (que arrencarà amb retard segons el previst inicialment pel consistori). Per aquest procés es construiran tres taules que analitzaran la viabilitat de les propostes dels veïns: una taula de tècnics municipals, una taula d’experts i una taula anomenada grup motor, en la qual hi haurà representants escollits per diverses entitats del municipi.
Diferències sobre la presència de l'home al parc
El Consistori ha proposat que es respectin els vials que es van construir i que les propostes tinguin en compte: criteris de sostenibilitat mediambiental i econòmica -que el faci possible econòmicament i que a posterior es pugui mantenir. Les propostes per ocupar els 170.000 m2 del Parc del Falgar i la Verneda recollides fins ara són molt diverses però totes tenen com a comú denominador la creació d'un espai verd. La diferència de les propostes rau en quina ha de ser la presència de l’home. Algunes plantegen prohibir l’accés a tot el parc per tal d’aconseguir la recuperació de les espècies, d’altres demanen que se'n tanqui només una part i un tercer grup sol·licita que sigui completament obert i accessible a tothom per gaudir de l'espai.
Els usos que ha de tenir el parc també són diversos: es proposen zones de parcs infantils, carrils per bicicletes, carrils només per vianants, circuits de cros, de cultiu d'horts, de recàrrega de cotxes elèctrics, de ponis i d'altres animals, d'ubicacions de petites escoles com ara d'horticultura, etc. També s'apunten idees sobre com renovar l'aigua estancada del llac, per l'arbrat i pel manteniment del terreny en general. Pel que en fa a la gestió, alguns proposen que una empresa privada se'n encarregui sempre hi quan respectiu uns mínims establers i contracti personal del municipi. Tot i així, la immensa majoria va coincidir en no construir grans equipaments.