Pel que fa a les famílies que van perdre les cases, no han rebut cap mena de compensació: ni de les asseguradores ni del Consorci de Compensació. Una de les famílies va denunciar la companyia asseguradora, però va perdre la demanda. I l'altra família està a l'espera d'iniciar un altre procés legal.
Els veïns de les parcel·les afectades del carrer Josep Vicenç no van perdre la casa, però tenen esquerdes cada cop més visibles i porten tres anys amb por que, si torna a haver-hi una tempesta o temporal, els seus habitatges s'enfonsin.
Una de les famílies afectades és la d'en Xavier. En el seu cas, explica que continuen vivint de lloguer a Cardedeu, però segueixen afrontant les despeses de la torre on no poden viure: "Hem de pagar la hipoteca, l'IBI, les factures i les taxes. Ens ho coben tot igual", lamenta a NacióGranollers.
En Xavier lamenta que "ningú ha mogut fitxa" per ajudar-los, ni l'Ajuntament: "Argumenta que és un tema privat i ens ve a dir que ens busquem la vida". Tampoc els ajuda el Consorci de Compensació: "Diuen que els corriments de terres són els que van causar les destrosses, però que no estan inclosos en la cobertura. I que l'aigua no va pujar per sobre el nivell freàtic, però és que això no pot passar, vivim en un turó!", exclama.
En el seu cas, no descarta cap via per aconseguir justícia: "Anirem contra qui calgui. Hi ha una inoperativitat claríssima de l'Ajuntament, perquè estan avisats dels riscos que hi ha. Però volem deixar clar que no estem obcecats amb ells. Que respongui l'administració o l'organisme que sigui, però és que hi ha famílies sense casa i aquí no passa res", explica desesperat.
Reconeix que la situació és complicada de seguir: "És una situació d'absoluta impotència. Veus que no es mou res, ni havent-hi el risc que hi ha a la mínima que plogui de forma important", relata.
[h3]Si plou, a la caravana[/h3]
Una altra de les famílies afectades és la del Sergi Ruiz. En un primer moment van marxar, però fa un any i mig van haver de tornar a la casa afectada perquè no podien assumir pagar dos habitatges.
Explica a NacióGranollers que, en el seu cas, l'afectació és al subsòl, que de retruc acaba afectant l'immoble: "Vivim angoixats i cada dia estem mirant el temps. Tenim esquerdes a tota la casa i el jardí", alerta. Tambe avisa que ells i altres famílies van encarregar un estudi que els advertia que, en cas que hi hagués un altre temporal, hi havia perill: "Quan veiem que hi ha una previsió de pluja important, anem a la caravana per estar tranquils. L'Ajuntament simplement ens ha recomanat no viure a la casa, però com que no declaren els terrenys com a zona castastròfica tampoc podem reclamar a les asseguradores. És un peix que es mossega la cua", lamenta. "Ens trobem abandonats, sense cap mena de suport", diu.

La caravana on una família de Cànoves ha d'anar a viure quan hi ha previsió de tempesta Foto: Cedida
El Sergi, com el Xavier, també critica el paper del consistori: "Vam anar a la Síndica i, fa quinze dies, ens va comunicar que encara espera resposta de l'Ajuntament. Quan és la seva obligació. I a nosaltres no ens han contestat cap de la vintena d'instàncies que vam entrar", declara.
I alerta que no es pot argumentar que és una responsabilitat privada: "Malauradament, hi ha una situació geològica complicada. Ara l'Ajuntament farà un estudi hidrogeològic, però al que ja vam encarregar nosaltres s'alertava que hi ha zones que tenen la mateixa situació que els que van caure", avisa. I recorda el cas de l'home que va morir fent obres en un terreny: "Va dur a terme males pràctiques, sí, però el que estava fent era treure aigua! S'han de mirar les afectacions que ja hi ha als terrenys", demana.
El veí explica que el consistori ha parlat amb l'Agència Catalana de l'Aigua, que els va derivar a l'Institut Cartogràfic i Geotècnic. I reconeix que el trencament del Govern de la Generalitat i el canvi d'alts càrrecs ho ha alentit tot: "Però és qüestió d'insistir", reclama.