Ensenyament eliminarà dos grups de P-3 al Vallès Oriental

La Generalitat està a l'espera de les matriculacions a Granollers per tancar aules en algun centre

Publicat el 19 de febrer de 2013 a les 19:05
Exterior d'una de les escoles bressol que hi ha a Granollers. Foto: Pere Cornellas

El departament d'Ensenyament tancarà el proper curs una escola de Tona (Osona) i una altra de Terrassa (Vallès Occidental) davant la davallada d'alumnes com a conseqüència de l'evolució demogràfica. A més, tancarà un mínim de 73 grups de P-3: 61 a l'escola pública i una dotzena més a la concertada. En aquest últim cas, hi ha dues escoles del Vallès Oriental que no obriran nous grups a P-3; això implicarà el buidatge progressiu de les aules i que s'acabin reconvertint en centres de secundària, atenent al creixement de la població escolar d'aquesta franja d'edat. Es tracta de l'Escola Sant Baldiri de Lliçà d'Amunt i la Vilamagore de Sant Pere de Vilamajor.

A més, Ensenyament està a l'espera de veure quin és el comportament de la matriculació a Granollers ( comença aquest 11 de març) perquè considera que també hi ha centres que estarien en la mateixa situació. En aquest cas ha pres la decisió de mantenir les escoles si s'arriba a un mínim de 15 alumnes de P-3 per aula. Si això no passa, aquests infants s'escolaritzaran a altres centres de la capital del Vallès Oriental. La regidora d'Educació, Pietat Sanjuan, destaca que, si res estrany no passa, s'assoliran aquests mínims a totes les escoles, i sentencia que a Granollers "no sobra cap plaça de P-3".

L'Ajuntament de Granollers, molest
De fet, la proposta unilateral de la Generalitat d'eliminar un grup de P-3 a la ciutat si no hi ha prous nens matriculats porta temps sobre la taula i l'Ajuntament ja ha fet palès el seu desacord. Sanjuan apunta que caldrà esperar al total de matriculats, però reclama a Ensenyament que no prengui cap decisió sense negociar abans amb el Consistori. Actualment a Granollers hi ha 715 places de P-3 i gairebé una trentena de grups, i l'Ajuntament no espera que l'any vinent aquestes xifres variïn massa.

La població escolar creix
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha explicat que les previsions demogràfiques indiquen que no hi ha prou demanda com per obrir nous grups de P-3 en tots aquests centres. Es tracta majoritàriament d'escoles en barracons o edificis provisionals que s'havien creat durant l'època de major creixement demogràfic amb la previsió d'acabar construint un nou edifici i consolidant el centre. L'evolució demogràfica, però, indica que ara no calen nous espais per a educació infantil.

En general la població escolar de Catalunya sí que creix i el proper curs arribarà als 994.000 alumnes escolaritzats. Aquest creixement però es focalitza a primària i secundària. A primària s'assoliran els 13.490 alumnes, el que suposen 353 nous grups (317 a l'escola pública i 36 a la privada-concertada). A secundària s'arribarà als 6.266 alumnes, el que significa 61 noves classes (32 a la pública i 29 a la privada-concertada).

Ràtios i equilibrar els immigrants
Rigau ha defensat que a l'hora de prendre aquestes decisions i fer la programació de cara al proper curs s'han mantingut les ràtios de P-3 a 25 alumnes i que tot i que hi hagi alumnes que es distribuiran a altres escoles si es tanquen les seves no se superarà aquesta ràtio. La consellera ha afegit que amb aquesta programació també es busca un repartiment "més equilibrat" dels alumnes amb necessitats especials, com per exemple els immigrants.