"N'estem venent, però n'hem fet un 50% menys per la situació", explica un responsable de la Pastisseria Puigdomènech. "És un divendres molt atípic, però teníem el deure de preparar rajols", afegeix Imma Puigdomènech mentre explica que els clients habituals ja s'han acostat a comprar-ne. En la mateixa direcció es mostra Cristina Martínez, de Ca l'Espinasa, que reconeix: "La gent ve pel rajol. No és el ritme d'altres anys, però s'està venent molt bé. ja que no podem celebrar la Festa Major, almenys fem-ho amb un rajol". Tot i això, expliquen que les xifres de vendes seran força inferiors a les d'altres anys.

El rajol, dolç típic de Granollers. Foto: Jaume Ventura
Pel que fa als clients, tots expliquen que es tracta d'una tradició més de la festa, i que s'ha de fer hi hagi festa major o no: "No el podem menjar amb els amics, però n'he vingut a comprar igualment", diu la Gisela Pagès. "Des que es va inventar en compro sempre. aquest any no podia ser diferent", remata en Joan Bosch.
El rajol té el seu origen a l'any 1993, quan l'Ajuntament de Granollers va convocar els pastissers del municipi per crear un dolç representatiu d'una Festa Major de Blancs i Blaus que llavors acabava de complir deu anys. Finalment, es va escollir la idea d'en Ramon Balcells. El rajol es ven tot l'any a la ciutat, però agafa més protagonisme durant la Festa Major.