Granollers presenta 40 mesures del Pacte de Ciutat «per recuperar el dinamisme i la vitalitat»

Sorgeixen de les 201 realitzades per part de la ciutadania

  • Imatge de la presentació de les mesures -
Publicat el 19 de febrer de 2021 a les 17:17
Actualitzat el 19 de febrer de 2021 a les 17:45
Aquest dijous s’han presentat públicament a Granollers les 40 mesures d’acció sorgides del procés participatiu del Pacte de Ciutat "per recuperar el dinamisme i la vitalitat de la ciutat" arran de la Covid-19. Les actuacions de competència municipal que es desprenen d’aquestes mesures d’acció s’incorporen així al Programa d’Actuació Municipal vigent pel seu impuls, desenvolupament i seguiment.

Aquestes 40 propostes sorgeixen de les 201 realitzades per part de la ciutadania, a través dels diversos canals de participació oberts durant el procés participatiu. 115 persones han treballat activament en 6 grups, un per a cadascun dels eixos definits al Pacte de Ciutat (ciutat saludable i sostenible, ciutat educadora i cultural, ciutat pròspera, ciutat de totes les persones, ciutat amb valors i ciutat digital) en el procés participatiu. Aquests grups han desenvolupat la feina iniciada pel Consell de Ciutat, que alhora recollia l’encàrrec de la Junta de Portaveus, i han desplegar el Pacte de Ciutat que compta amb les adhesions de més de 250 persones, entitats i empreses.

Pel que fa a accions concretes, es citen accions com ara crear una xarxa de detecció de situacions de vulnerabilitat; realitzar una campanya per donar valor a les diversitats, i promoure la cohesió social; suport i acompanyament al dol; fer activitats intergeneracionals entre joves i persones grans; acollir i donar la benvinguda als nous empadronats; promoure hàbits de mobilitat sostenible; promoure la inclusió de joves en risc d'exclusió; promoure el consum i la creació de la cultura; augmentar i diversificar l’ocupació dels locals buits i els seus usos; o obrir nous canals de comunicació digital amb la ciutadania, entre d'altres.

La regidora de Processos Participatius, Andrea Canelo, ha explicat que les 201 propostes han estat valorades en grups de treball i s’han treballat tècnica i políticament fins a concretar les 40 que s’incorporen al PAM (Pla d’Actuació Municipal) i "esdevenen la resposta que la ciutat, en el seu conjunt, ha de donar a curt i mitjà termini, per sortir de la crisi a la que ens ha abocat la pandèmia del coronavirus". Segons destaca el consistori, Canelo ha explicat que "aquestes accions s’incorporen directament a l’acció de govern i se’n podrà fer un seguiment". També ha destacat la coresponsabilitat, els tres nivells de compromís que hi ha en aquestes accions, i ha apel·lat a ciutadania, entitats i empreses a fer-se seus els compromisos.

La resta de les propostes rebudes (80% del total) s’han definit com a propostes a prendre en consideració a l’hora d’elaborar les noves planificacions d’àmbit sectorial i/o estratègic. 

L’alcalde, Josep Mayoral, ha volgut agrair la participació de totes les persones en aquest procés i "el compromís immediat de totes les forces polítiques i socials de la ciutat". Mayoral ha definit el procés participatiu com a "encoratjador, innovador, un exercici col·lectiu de construir ciutat amb el protagonisme de molta gent en una aposta clara per la coresponsabilitat". 

Dues de les persones que han format part dels sis grups de treball, han volgut compartir la seva experiència. Cinzia Diodati, participant en el grup de ciutat pròspera, ha explicat que "ha estat una experiència molt intensa. S'han acollit i escoltat les idees de tot tipus de persones". Jaume Coll, participant en el grup de ciutat amb valors, ha explicat que "he participat en el grup debatent 19 aportacions i fent propostes rellevants des de la nostra experiència. Ha estat molt gratificant i he conegut persones amb una actitud molt proactiva".

[plantillacoronavirus]