Granollers promou un grup de treball per augmentar l'ús del català i Ciutadans el rebutja perquè diu que vol excloure el castellà

Segons l'Ajuntament, es vol signar el Pacte Municipal per la Llengua per "posar en valor la diversitat lingüística de Granollers"

Publicat el 17 de setembre de 2022 a les 12:15
Actualitzat el 17 de setembre de 2022 a les 12:40
L'Ajuntament de Granollers ha presentat aquest dijous un grup de treball pel Pacte Municipal per la Llengua de la ciutat. Es tracta d'una comissió que prepara diverses accions encaminades a augmentar l'ús social del català a la ciutat. L'objectiu, segons precisa el consistori en un comunicat, és "arribar a un consens per signar, abans d'acabar l'any, el Pacte Municipal per la Llengua de Granollers, que reculli propostes concretes d'actuació per tal d'aconseguir un augment de l'ús social del català a la nostra ciutat i posar en valor la diversitat lingüística de Granollers".

Segons el comunicat, la comissió està formada pels regidors d'Educació, Acollida, Promoció Econòmica i Joventut, un representant d'Òmnium Cultural, una tècnica de Normalització Lingüística del Servei de Català de Granollers (CPNL) i una tècnica LIC del Departament d'Educació.

A més, segons detalla el consistori, també hi ha un representant de cada partit polític amb representació a l'Ajuntament: PSC, ERC, Junts, Primàries i Ciutadans.

Precisament la formació taronja ha reaccionat aquest dissabte assegurant que "Ciutadans no ha participat ni participarà a cap pacte de ciutat que tingui com a objectiu anteposar alguna de les dues llengües oficials que hi ha a Catalunya".

En un comunicat, el portaveu Jorge Pavón assegura que "com a partit liberal que som, creiem en la llibertat de les persones per escollir l'idioma que considerin oportú".

Pel que fa a la seva presència a la trobada amb la resta de grups, la formació diu que "el nostre portaveu va assistir a una comissió on se'ns va dir que es posaria en marxa aquest pacte, cosa que no vol dir de cap manera que compartim el seu contingut". "Reiterem que no participarem en aquest tipus de pactes de ciutat que pretenen excloure el castellà de Granollers, on, a més, és la llengua d'ús majoritari", afegeixen.

"Els pactes de ciutat en què participarà Ciutadans seran els que mirin d'ajudar els autònoms i a les pimes, que serveixin per millorar els barris i la vida dels nostres ciutadans. I no els que serveixen per generar divisió i un problema on no existeix".

[h3]Obert a la ciutadania[/h3]
L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha convidat a tothom a participar del pla i aportar propostes: "Tenim un full de ruta. Aquest és un pacte de ciutat i per l'ús social del català, per protegir-lo i ampliar aquest ús".

El consistori precisa que durant aquest trimestre es proposaran diverses taules de debat obertes a la ciutadania en què hi participaran diversos col·lectius. De moment, i per fer aportacions al Pacte Nacional, n'hi ha previstes quatre que es convocaran en els pròxims quinze dies, en les quals es treballarà amb entitats, joves, món socioeconòmic i social, i veïnal.

Qui estigui interessat a participar pot posar-se en contacte amb el Centre de Normalització Lingüística de Granollers: 93 879 41 30.

Aquest dijous, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, ha presentat a la ciutadania el Pacte Nacional per la Llengua, amb la voluntat de reflexionar sobre la situació del català i fer propostes de millora per incorporar-les al Pacte.

El secretari ha definit que "l'estat de la llengua catalana és divers, complex i en alguns aspectes és delicat. Tot i això, podem tornar a fer que el català sigui una llengua compartida i normalitzada en el territori i tingui aquest paper central".