Hotelers vallesans alerten que sense Fórmula 1 es perdran 500 llocs de feina directa

Comparen la pèrdua d'activitats al Circuit de Montmeló amb la pèrdua de llocs de treball a la Seat, una preocupació que sempre els sobrevola

El Circuit, durant l'últim Gran Premi de Fórmula 1
El Circuit, durant l'últim Gran Premi de Fórmula 1 | Circuit de Barcelona-Catalunya
Nació
15 de desembre del 2023
La setmana de Gran Premi de Fórmula 1 de Catalunya -a Montmeló- no tan sols s'omplen els hotels de Vallès Oriental. També tots els de Barcelona i del Maresme. La dimensió d'un esdeveniment de ressò mundial com aquest encara va més enllà dels dies de la cursa. L'Associació d'Hotels Vallès Oriental calcula que si es perdés la Fórmula 1, també caurien al voltant de 500 llocs de feina directa.

Sovint es posa en dubte la continuïtat de la Fórmula 1 a Montmeló. Tot i això, ja fa trenta anys que aquest esdeveniment esportiu es fa al Vallès Oriental i encara queden tres anys més de contracte en vigor. Però la por de perdre-ho sempre hi és. La setmana passada, aquests temors van tronar davant la possibilitat que Madrid aculli un gran premi de Fórmula 1. Aquesta hipòtesi, però, sembla que es refreda i que, en tot cas, podria ser compatible amb el gran premi de Montmeló.

La presidenta de l'Associació d'Hotels Vallès Oriental, Sílvia Brunet, explica a NacióGranollers que "el Circuit va obrir l'any 1991 i en aquell moment no hi havia planta hotelera a la comarca". "Va ser arran d'obrir l'equipament esportiu que hi va haver una demanda hotelera durant tot l'any", recorda per entendre la importància de la Fórmula 1 per als hotels.

Brunet també assegura que si no es renovés la Fórmula 1 "desapareixerien la resta d'esdeveniments del Circuit perquè no hi haurà interès d'altres categories per venir". La Fórmula 1 fa que hi hagi "unes exigències de seguretat i d'organització que fan que hi hagi activitat al circuit durant gairebé tots els dies de l'any".

Un altre hoteler de la comarca, en aquest cas el director de l'Hotel Granollers, Enric Gisbert, explica que gràcies a la Fórmula s'ha creat un ecosistema d'activitats que van en paral·lel a la Fórmula 1 i que també es podrien anar perdent. "És com la nostra Seat", explica. Si marxa la F1 "seria un terratrèmol" que faria reduir plantilles i tancar algun hotel. "Els que patirien més serien els més propers al Circuit", afirma.

Tot i això, els hotelers es mostren tranquils perquè la Fórmula 1 està assegurada almenys fins al 2027. "La preocupació sempre hi és, això sí", explica Gisbert. També recorda que molts llocs de feina van lligats, de forma indirecta, al Circuit i a la Fórmula 1. "Lloguer de cotxes, restauració, compres", són alguns exemples d'altres negocis que es veurien afectats.


La crítica de ser un esport elitista

Sovint, al mateix Vallès Oriental, apareixen veus crítiques amb el Circuit de Montmeló per la imatge elitista de la Fórmula 1. També per la contaminació acústica que genera i pel component mediambiental derivat dels combustibles fòssils que es fan servir en el món del motor.

Sobre això, Enric Gisbert recorda que "en una setmana de Gran Premi de Fórmula 1 hi treballen 2.000 persones, al Circuit". "Això no té res d'elitista", assegura. La vida del pilot pot ser "elitista", però no la feina que dona a moltes famílies.