Josep Gonzàlez- Cambray, va ser l'encarregat de la ponència inaugural en la qual va fer una aproximació de la futura Llei d'Acollida. Llei que el proper any passarà a aprovació del Parlament de Catalunya i que ha estat elaborada a partir d'un procés participatiu.
A la trobada també es van exposar diferents programes i projectes que s'estan portant a terme en alguns municipis del Vallès Oriental (Granollers, Canovelles, Sant Feliu de Codines i Sant Esteve de Palautordera) en relació a les persones nouvingudes.
A la jornada es va presentar l'estudi realitzat per l'Àrea de política territorial, estudis i desenvolupament del Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb el suport del Grup de Recerca sobre Migracions de la Universitat Autònoma de Bellaterra titulat La immigració d'origen estranger al Vallès Oriental. Evolució recent, repercussions sociodemogràfiques i econòmiques en l'estructura comarcal
L'estudi respon a la voluntat de poder conèixer de forma més precisa quina és la realitat de la població d'origen estranger a la nostra comarca i les seves repercussions demogràfiques, socials i econòmiques. Per això, des de l'àrea de Política Territorial, Estudis i Desenvolupament del Consell Comarcal s'ha dut a terme aquest estudi, comptant amb l'assessorament tècnic del Grup de Recerca sobre Migracions (GRM) de la Universitat Autònoma de Barcelona.
El Vallès Oriental basa bona part del seu creixement més recent en les aportacions migratòries, tant d'aquelles persones procedents d'altres punts més poblats de l'àrea metropolitana de Barcelona com també de les persones d'origen estranger que s'instal·len als nostres pobles i ciutats. Aquestes aportacions migratòries també beneficien els canvis socials i econòmics que la comarca registra en aquests darrers anys.
Actualment, un 10,2% de la població de la nostra comarca és població d'origen estranger, majoritàriament provinent de països extracomunitaris, ja que de fet aquests immigrants suposen el 9,4% de la població total del Vallès Oriental. El creixement d'aquesta població nouvinguda ha estat especialment intens en els darrers anys.
L'estudi té un caràcter descriptiu, i el seu contingut s'estructura en dos eixos, principalment. El primer, més quantitatiu, és l'anàlisi sociodemogràfica dels canvis que s'han donat al nostre país i a la nostra comarca, pel que fa al creixement de la població, l'augment de l'arribada de persones d'origen estranger així com la distribució territorial d'aquestes persones. Aquests canvis a nivell d'estructura demogràfica es reflecteixen en l'activitat econòmica i en altres àmbits socials, com pugui ser l'escola o l'àmbit sociosanitari, aspectes que s'analitzen a la segona part del treball. També s'hi ha afegit un apartat final, on es sintetitzen les principals accions que s'estan duent a terme al Vallès oriental.
L'estudi complet es podrà consultar al web www.pilevo.net