Islam a Catalunya, nou cicle a Mollet

Publicat el 18 d’octubre de 2005 a les 15:59
La Fundació Caixa Sabadell i l'Ajuntament de Mollet del Vallès organitzen el Cicle Islam a Catalunya amb el propòsit de crear una plataforma de diàleg sobre els reptes que afronta la societat catalana contemporània. Les sis conferències del cicle, coordinat per l'Institut de Dret i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), s'efectuaran al Centre Cultural La Marineta del 20 d'octubre al 24 de novembre del 2005, a dos quarts de vuit de la tarda.

Cal fer la inscripció al Centre Cultural La Marineta, telèfon 93.5704937. El preu per a tot el cicle és de 12 euros, mentre que per assistir a conferències aïllades caldrà abonar 2 euros.

Catalunya com a cruïlla de cultures: els reptes de l'Islam

Les conferències abordaran els temes des d'una perspectiva científica i rigorosa, però també amb la voluntat de ser assequibles a tots els ciutadans. El punt de partida és la situació actual de Catalunya com a lloc de confluència i convivència de cultures, religions i llengües d'orígens molt diversos. Però aquesta mateixa riquesa presenta situacions socials concretes que requereixen l'atenció de les institucions públiques i dels ciutadans per tal d'aconseguir una integració harmònica.

El conjunt del cicle planteja una reflexió sobre el paper de l'Islam a Catalunya, alhora que vol fer prendre consciència dels reptes oberts, com ara les relacions entre les comunitats islàmiques i les institucions públiques, les formes polítiques i socials que adquireix l'Islam del segle XXI, els canvis en la política internacional després de l'onze de setembre del 2001, els coneixements de la història de l'Islam per part dels catalans, la situació de la dona immigrant a Catalunya o els reptes creats per la socialització dels immigrants a Catalunya.

Sis conferenciants amb experiència professional directa

El dijous 20 d'octubre hi haurà la sessió d'obertura amb la conferència "La relació de la comunitat islàmica amb les institucions públiques", a càrrec de Mohamed Chaib, president d'Ibn Batuta i diputat al Parlament de Catalunya. Hi participarà el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Mollet, Daniel Novo, i el director de la zona Vallès Centre de Caixa Sabadell, Antoni Rodríguez. El següent dijous, 27 d'octubre, hi haurà la intervenció d'Esther García, advocada i membre de l'Associació de Dones Juristes, que versarà sobre "Dona immigrant i drets".

La tercera conferència serà impartida el dijous 3 de novembre per Josep Lluís Mateo Dieste, expert de les relacions hispanomarroquines i investigador del departament d'Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, que exposarà la seva "Visió històrica de l'Islam". El dijous 10 de novembre estarà dedicat a les "Autoritats religioses en la diàspora: els imams i les seves funcions a Catalunya" per part de Jordi Moreras, antropòleg i director de la consultoria Tr(à)nsits, especialitzada en temes d'immigració.

La cinquena sessió es farà el dijous 17 de novembre i anirà a càrrec de Francesc Guillén, cap del Gabinet de Seguretat Pública del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, que parlarà de "Polítiques de seguretat després de l'onze de setembre". I la sessió de cloenda serà el dijous 24 de novembre amb el tema "Islam i educació", conduït per Sílvia Carrasco, professora d'Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.