El ROM conté cinc capítols, centrats en l’organització municipal, el funcionament dels òrgans col·legiats, els estatuts dels regidors i regidores, la informació ciutadana i l’assistència als plens i incorpora com a novetat la figura del defensor del ciutadà.
Aquest darrer capítol defineix la funció que ha d’acomplir la figura del Defensor del ciutadà de Parets del Vallès. Es considera que ha de ser una institució que tindrà la missió de vetllar pels drets dels ciutadans en relació amb l'actuació de l'Administració municipal i dels organismes administratius de què en depenen, així com de les empreses de servei públic. El Defensor del Ciutadà haurà de complir les seves funcions amb independència i objectivitat, examinant i donant tràmit a les queixes que se li formulin o promovent accions per la seva pròpia iniciativa. També podrà actuar com a mediador envers les parts enfrontades i proposar fórmules de conciliació o acord, sempre que les parts ho hagin consentit a l'inici del procés.
Un altre dels aspectes novedosos és la possibilitat de participació dels ciutadans als plens municipals, un cop finalitzi la sessió, en el torn de precs i preguntes. Les intervencions tindran una durada màxima de 3 minuts d’exposició i 3 minuts per cloure la intervenció un cop obtinguda la resposta.
La proposta es sotmet a partir d’ara a 60 dies d’informació pública i tothom qui ho vulgui podrà consultar el document i formular les al·legacions o suggeriments que considerin oportunes.