Lliurament de les Medalles de la ciutat 2006

Publicat el 15 de desembre de 2006 a les 08:00
Avui divendres, 15 desembre, a les 20h. i a la Sala gran del teatre Auditori de Granollers tindrà lloc un acte solemne i de reconeixement institucional i ciutadà a quatre persones i una entitat. És l'acte de lliurament de les Medalles de la ciutat que es concedeixen a les persones o entitats com a reconeixement i agraïment del municipi per un conjunt d'actuacions que hagin tingut transcendència d'enaltiment de la ciutat o de servei i dedicació al progrés i benestar de la població i la ciutadania. També a les que hagin destacat especialment en el treball per
l'associacionisme ciutadà i les manifestacions culturals, esportives, cíviques, econòmiques i socials.

L'Ajuntament de Granollers atorga les Medalles de la ciutat 2006 a Ramon Casanovas i Tresseras, Josep Garrell i Soto, a títol pòstum, Antònia Jordana i Antigas, Anna M. Palé i Llavina, i la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna.

Medalla de la Ciutat al senyor Ramon Casanovas i Tresseras (Cardedeu, 1917)

En reconeixement a la seva trajectòria pública a favor de la democràcia, després de conèixer de ben a prop l'època republicana, viu plenament l'efervescència de la lluita antifranquista, i impulsa l'acció reivindicativa i cultural que va servir per posar de manifest el rebuig a la dictadura franquista.
És un dels impulsors d'Unió Democràtica de Catalunya quan es constitueix, el 1961, la secció local de Granollers. Polític actiu des de la recuperació de les institucions democràtiques, fou regidor de l'equip de govern, responsable de la regidoria de Salut Pública i de la Gent Gran. Com a regidor de més edat, ha donat possessió al nou alcalde de
Granollers cinc vegades. També en reconeixement a la seva decidida defensa de la llengua i la cultura catalana, com a fundador i president de la Delegació Comarcal de Granollers d'Òmnium Cultural, i un dels principals impulsors de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, AGEVO.

Medalla de la Ciutat al senyor Josep Garrell i Soto, a títol pòstum (Granollers, 1919 – 2006)

En reconeixement a la seva trajectòria com a activista cultural. Seguint l'activitat familiar, des dels deu anys reparteix diaris i fa d'aprenent a la impremta de casa, on s'imprimia el setmanari granollerí La Gralla, considerada una de les millors publicacions que s'editaven al país, en què féu els seus primers treballs. Durant la postguerra, a la impremta Garrell es van imprimir un bon feix de publicacions locals i comarcals. Per la seva activitat periodística, com a aferrissat defensor de la premsa local, sempre en català. Cronista a diversos diaris i periòdics locals i comarcals lligats a l'esport, la cultura i l'activitat local. Per la seva vinculació a la vida associativa i el seu compromís cívic i polític amb la ciutat, Josep Garrell va intervenir en la creació de l'Esport Club Granollers, Convergència Democràtica de Catalunya a Granollers, i fou membre actiu de diferents entitats culturals, com l'Agrupació Sardanista, la Societat Coral Amics de la Unió, la Cooperativa de Consum La Vallesana, Òmnium Cultural i les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, AGEVO, entre d'altres.

Medalla de la Ciutat a la senyora Antònia Jordana i Antigas (Granollers, 1933)
En reconeixament a la defensa de la democràcia en l'època franquista, formant part de comitès de solidaritat, donant suport a persones represaliades pel règim, i des de plataformes que encobrien activitats antifranquistes. Per l'impuls que ha donat a la cultura de la ciutat, essent fundadora l'any 1966, juntament amb altres persones, de la llibreria La Gralla, la primera llibreria cooperativa de Granollers, actualment un establiment de referència a tot Catalunya.
Així mateix, per la seva implicació en la vida associativa i cultural de la nostra ciutat, ha estat una de les fundadores de l'Associació de Veïns Granollers Centre i l'Ateneu de Granollers.

Medalla de la Ciutat a la senyora Anna Maria Palé i Llavina (Granollers, 1927)

En reconeixement a la seva tasca de desenvolupament dels serveis municipals de Salut Pública i Serveis Socials. Va formar part del primer ajuntament de la democràcia recuperada, l'any 1979, essent una de les primeres dones que va ocupar un càrrec de responsabilitat política a la ciutat. La seva gestió va permetre la creació del Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències –CAS-, el Centre de Salut Mental i el Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs. També va ser una de les promotores de l'Associació pro Integració de les Disminucions del Vallès Oriental (AIDVO). També per la seva reconeguda trajectòria social i les seves aportacions en la tasca assistencial de la Parròquia de Sant Esteve i en organitzacions com Càritas, de la qual fou presidenta entre 1972 i 1979. Així mateix, per la seva participació en nombroses entitats i associacions ciutadanes com Creu Roja, l'Observatori de la Salut Carles Vallbona, l'Ateneu de Granollers, l'Hospital General de Granollers o l'Associació de Dones Demà, de la qual és fundadora.

Medalla de la Ciutat a la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna

En reconeixement a la seva tasca de voluntariat, servei assistencial i acompanyament espiritual de les persones malaltes i de les capes socials més desafavorides, i a la seva intensa activitat en l'àmbit educatiu i a favor del benestar. La Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat–Vedruna és present a Granollers des del 1855. Inicien la seva activitat tenint cura de les persones malaltes i dels infants. Amb el pas del temps, les necessitats de l'Hospital de Granollers s'amplien i les Germanes Carmelites col·laboren en la dinamització i coordinació de l'activitat sanitària del centre. Actualment, la seva tasca és present a la residència de la gent gran i al servei religiós de l'hospital. Així mateix, en l'àmbit educatiu, generacions d'exalumnes agraeixen a les Carmelites Vedruna l'ensenyament rebut des del 1859 fins al 1987, a l'escola del carrer Guayaquil.