Marihuana vallesana

Publicat el 04 d’octubre de 2013 a les 20:45
Rasquera és un municipi de la Ribera d'Ebre, situat al peu de la serra de Cardó, que no arriba als mil habitants. I tots ho tenim clar perquè el seu ja exalcalde va intentar combatre la crisi econòmica amb una plantació de marihuana legal per a l'autoconsum, amb finalitats lúdiques i terapèutiques. Una consulta veïnal (aquí ens agrada practicar la democràcia) va aprovar tirar endavant el projecte, però governs i tribunals s'hi van oposar fermament, amb l'esperança d'enterrar també el debat per regular el conreu i consum (encara que només sigui medicinal) d'aquesta substància.

Tanta vehemència oposant-se a la legalització de la marihuana, però, no impedeix, sinó tot el contrari, que cada dia més catalans intentin combatre la crisi mimant centenars de plantes. I al Vallès Oriental últimament ens surten de sota les pedres els amants del cultiu i de l'economia submergida: al juliol un incendi va permetre als Mossos descobrir una plantació de marihuana a Bigues i Riells; al setembre detenien dos homes per cultivar 400 plantes de marihuana en una nau de l'Ametlla del Vallès; el mateix mes decomissaven més de 200 plantes en tres domicilis de Bigues i Riells i Mollet; fa només uns dies arrestaven un veí de Sant Celoni que llogava cases per cultivar-hi marihuana... I la llista continua. Augmenten les grans plantacions i també, i molt, les petites, tal i com han detectat i denunciat els Mossos.

Els fets són tossuts, i demostren que la repressió de la producció i el consum no és la millor manera de combatre ni una cosa ni l'altre. El greu problema de la droga i la criminalitat que hi va lligada no s'eradicarà tombant una vegada rere l'altre, com va fer el Congrés el passat mes de març, qualsevol iniciativa per la legalització de la marihuana. La legalització del consum de cànnabis permetria regular aspectes bàsics com els punts de consum i de venda, posaria contra les cordes les màfies i, enmig d'una crisi sense precedents, implicaria més ingressos per a les administracions. Legalitzar no vol dir permissivitat o més tolerància i lliure consum, sinó més control per poder aplicar les polítiques correctes. La regularització del cànnabis, i que deixem de publicar notícies sobre plantacions i detencions a la nostra comarca, és només una qüestió de temps, perquè la legislació s'haurà d'adaptar tard o d'hora a la realitat.

Eduard Mas, director de NacióGranollers