Medi Ambient i Habitatge confirma la reproducció d'una nova espècie al riu Congost

Publicat el 22 de juny de 2007 a les 11:04
A més, la presència del cames llargues en aquesta zona permetrà incorporar una nova espècie d'interès comunitari inclosa a l'annex I de la Directiva d'aus, a les espècies i hàbitats d'interès comunitari que han motivat l'aprovació de la proposta d'espai LIC de la xarxa Natura 2000.
 
El cames llargues s'afegeix al llistat d'espècies que han anat retornant al riu Congost i algun tram de l'Alt Besòs, just a la zona que el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Govern de la Generalitat van declarar com a part de la xarxa europea d'espais naturals protegits Natura 2000. Entre aquests animals destaquen la llúdriga, el corriol petit, el barb, o algunes recentment detectades per l'Ajuntament de Granollers, com, per exemple, l'anguila. Tots aquests fets refermen la recuperació de la qualitat de l'hàbitat, aigua inclosa.
 
El cames llargues és un limícola nidificant regular, nombrós al delta de l'Ebre i freqüent a altres zones humides de Catalunya, però que rarament nidifica en rius com en aquest cas. L'espècie està protegida en l'àmbit autonòmic, estatal, i europeu. En el cas europeu és una espècie d'ocell inclosa en l'annex I de la Directiva 79/409/CEE (Directiva d'aus), per a la conservació dels ocells, i, per tant, objecte de mesures específiques de conservació dels seus hàbitats per part de l'administració competent.
 
La verificació d'aquesta informació biològica ha estat obtinguda amb la localització del primer niu de l'espècie, amb una posta de dos ous, i el comportament de dos nuclis de l'espècie en el primer tram del riu. D'aquesta manera, s'estableix una nova àrea de distribució d'aquesta espècie per afegir a l'Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya (1999-2002).
 
El cens que s'ha fet durant el mes de maig forma part dels censos ornitològics que des del novembre de 2004 es realitzen de manera regular durant tot l'any i que van possibilitar que la zona hagi estat inclosa a la xarxa europea d'espais naturals protegits Natura 2000. El principal objectiu és el seguiment de la comunitat d'ocells aquàtics, principalment anàtids, ardeids i limícoles, per tal de conèixer-ne l'evolució poblacional. El tram recorregut del riu Congost té una longitud total de 14,5 km des de Montmeló, a l'altura del pont de l'autopista AP-7, fins a la Garriga, al pont de Ca n'Illa.
 
Taula: nombre d'individus d'ocells aquàtics presents a l'època reproductora (maig de 2007)
 
Riu Congost (tram de Montmeló a la Garriga)
Nom vulgar
Nom científic
Individus presents a l'època reproductora (maig de 2007)
Ànec collverd adult
Anas platyrhynchos
530
Polla d'aigua adulta
Gallinula chloropus
19
Bernat pescaire
Ardea cinerea
3
Martinet blanc
Egretta garzetta
6
Martinet ros
Ardeola ralloides
2
Corriol petit
Charadrius dubius
31
Gavina vulgar
Larus ridibundus
1
Xivitona
Actitis hypoleucos
8
Cames llargues
Himantopus himantopus
38