
L'Hospital Clínic i el Sant Joan de Déu han operat per primera vegada el món un fetus dins del ventre de la mare que patia una obstrucció total dels bronquis principals que posava en greu perill la seva vida. La malformació es va detectar a l’Hospital de Mollet (la pacient és veïna de la ciutat) a la setmana 20 de gestació i el pronòstic que es va donar va ser negatiu. L'equip de Medicina Maternofetal va oferir la possibilitat d'operar mitjançant endoscòpia, pel qual s'introdueix a la tràquea del fetus a través de la laringe i s'arriba al bronqui obstruït, i mitjançant làser es va perforant fins a desobstruir-lo. El desenvolupament del fetus va continuar fins a la setmana 38 de gestació, quan va néixer la molletana Alaitz, que ara té 16 mesos i fa vida absolutament normal.
El cap de Servei Maternofetal de l'Hospital Clínic, Eduard Gratacós, ha explicat que es tractava d'un cas especialment difícil i que requeria intervenció, ja que sinó el fetus hauria mort. Fins ara, en tots els casos coneguts el nadó havia mort per insuficiència respiratòria. La malformació consisteix en que un dels bronquis principals que connecten el pulmó amb la tràquea no es forma bé i li falta una porció. Això fa que tot el pulmó que connectava aquest bronqui quedi aïllat i s'acumulen les seves secrecions, cosa que fa que el pulmó s'infli i es comporti com un gran tumor toràcic que comprimeix el cor i provoca una fallada cardíaca.
Operada per segona vegada després del part
La malformació es va detectar per la ginecòloga habitual de la mare, la Mònica, a les 20 setmanes de gestació, i de l'Hospital de Mollet es va derivar a l'Hospital Clínic, on van donar als pares la possibilitat de fer aquesta intervenció. La Mònica ha explicat aquest dimarts que ho van tenir "claríssim" perquè no tenien "cap més opció". L'operació es va fer a les 26 setmanes, quan el nadó pesava 800 grams. Gratacós ha explicat que es tracta d'una operació extremadament delicada perquè els teixits tenen molt poc gruix i la distància amb el cor és molt petita. Per això ha dit que va haver de ser ràpida, va durar uns 30 minuts.
Després d'aquesta primera operació l'embaràs va continuar fins a les 38,6 setmanes quan la nena, l'Alaitz, va néixer amb 2.540 grams. No va requerir reanimació inicial, però presentava una insuficiència respiratòria lleu. Tretze dies després del part la nena de Mollet va ser operada per segona i última vegada: se li van extirpar els lòbuls pulmonars danyats per la lesió bronquial. El responsable de la unitat de cardiologia del Servei Maternofetal del Clínic, Josep Maria Garcia, ha explicat que aquesta operació no s'havia fet abans al món però que sabien què havien de fer i com ho havien de fer. La mare de la nena, Mònica, ha explicat que la nena fa vida "completament normal".
