Sense roba i sense bicis

Publicat el 26 de juliol de 2013 a les 19:00
Un grup de ciclistes nus (en aquests casos els barrets de palla o els mocadors del cap no compten) va sorprendre dijous a la tarda els presents a les instal·lacions de Roca Umbert de Granollers, on cada dia hi ha més moviment. Tot plegat (rodes, pits, manillars i culs circulant per l'antiga fàbrica tèxtil) forma part d'un rodatge emmarcat per la campanya de mobilitat urbana sostenible que impulsa la Comissió Europea. Una iniciativa de la qual forma part, per exemple, el projecte Girona Cycle Sexy, que vol promoure l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport i que, per aconseguir-ho, demostrarà que es pot anar amb bici amb qualsevol tipus de roba, fins i tot amb les peces més atrevides.

A Granollers, però, ni nu, ni vestit ben fashion, ni equipat amb un senzill xandall. El ciclista urbà continua sent una rara avis a la ciutat, sense que les administracions facin massa per evitar-ho. Enterrada la nefasta experiència del servei de préstec de bicicletes Ambicia't (mal planificada, pitjor executada i sense clientela), el Consistori va anunciar la possible instal·lació d'aparcaments segurs per a bicis privades. Però el més calent és a l'aigüera. I els carrils per a bicicletes continuen sent pocs i mal connectats. De fet, són molts els veïns que no entenen que la remodelació del carrer Girona (gran arteria de la ciutat) no s'aprofiti per començar a construir una xarxa de carrils bici amb cara i ulls.

Tot plegat és sorprenent, sobretot si tenim en compte que, segons el Pla de Mobilitat de Granollers (de l'any 2009), el 72% dels desplaçaments interns per la ciutat es realitzen a peu o en bici. És més, el Pla destaca que "Granollers és una ciutat molt apta per a l'ús de la bicicleta, perquè la major part del seu nucli urbà és pla i el temps acompanya", fins i tot per circular sense roba, com s'ha constatat a Roca Umbert. La bicicleta és econòmica, ecològica, educativa i molt eficient. Per això cal donar-li visibilitat i potenciar la seva capacitat per transformar la ciutat, per fer-hi coses i per connectar-la millor i d'una manera molt més sostenible amb els municipis del voltant. La bicicleta no s'ha de percebre com un problema, sinó com a part de la solució, i les administracions haurien d'interioritzar-ho.

Eduard Mas, director de NacióGranollers.cat