El Consorci d'Aigües de Tarragona ja s'autoprodueix el 10% de l'electricitat

Després d'inaugurar una gran planta solar a l'Ampolla, planteja instal·lar plaques fotovoltaiques sobre els canals de reg del delta de l'Ebre

Redacció
24 d'octubre de 2024, 14:37
Actualitzat: 14:41h

La gestió del cicle de l'aigua suposa un important consum elèctric. En l'actual context de transició energètica, és clau cobrir-ne la major part amb fonts renovables. El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), per exemple, ha aconseguit aportar-ne el 10% amb autoproducció. Ara acaba d'inaugurar una gran planta solar a la potabilitzadora de l'Ampolla, però ja planteja instal·lar-ne en els canals de reg del delta de l'Ebre.

La instal·lació fotovoltaica del sector de l'aigua més gran de l'Estat

Aquest dijous s'ha inaugurat la planta solar de la potabilitzadora de l'Ampolla, des d'on es transporta aigua de l'Ebre cap al Camp de Tarragona. Segons ha destacat Joan Alginet, president del CAT, és la instal·lació fotovoltaica del sector de l'aigua més gran de l'Estat.

Concretament, consta de 6.667 panells solars amb una potència de 3,7 MW i una producció anual prevista de gairebé 5.500 MWh, una quarta part del consum de la potabilitzadora. Les plaques estan ubicades sobre la coberta del dipòsit d'aigua tractada i ocupen una superfície de 30.800 metres quadrats, equivalent a tres camps i mig de futbol.

El projecte ha suposat una inversió de 5,6 milions d'euros, que ha assumit inicialment Endesa com a adjudicatària del procés de licitació pública. En la inauguració, a banda de representants del CAT i d'Endesa, hi ha participat Concha Zorrilla, directora general de Transició Hídrica.

Nova planta fotovoltaica al CAT de l'Ampolla
Nova planta fotovoltaica al CAT de l'AmpollaSílvia Altadill / Aguaita.cat

Arribar al 15% de l'autoabastament el 2027

Amb la planta de l'Ampolla -se suma a un parc solar que ja té a Constantí-, el CAT disposa d'una potència global de 4,75 MW. Això permet arribar pràcticament a un 10% del consum elèctric. "No ens aturarem aquí", ha assegurat Alginet, informa Sílvia Altadill des de l'Ampolla. En aquest sentit, ara es plantegen assolir el 15% l'any 2027.

Per fer-ho possible, es planteja un projecte molt innovador, però que encara està en fase embrionària. Conjuntament amb la Comunitat de Regants de l'Esquerra del Delta, estudien soterrar un tram de 5 quilòmetres del canal de reg i aprofitar la superfície resultant per instal·lar 12.000 plaques solars -quasi el doble que la planta de l'Ampolla-.

Arxivat a