El municipi que escalfarà el 95% del poble amb biomassa forestal

La instal·lació d'una nova caldera a Sant Pere de Torelló augmentarà la capacitat de la principal xarxa de calor d'origen renovable del país

02 de febrer del 2023
Actualitzat a les 15:06h
La central de biomassa de Sant Pere de Torelló donarà servei al 95% de la població
La central de biomassa de Sant Pere de Torelló donarà servei al 95% de la població | ACN
Sant Pere de Torelló fa un pas més enllà en el consum d'energia renovable. L'actual central tèrmica compta actualment amb dues calderes de biomassa, una de les quals funciona com a reforç perquè ha quedat envellida. A partir de 2024, però, aquesta antiga instal·lació se substituirà per una de nova que permetrà situar Sant Pere com a clar referent del consum amb biomassa a Catalunya, ja que el 95% dels seus habitants es podran escalfar amb aquesta font energètica renovable.

Actualment, 7 de cada 10 habitants de la localitat osonenca ho fan, en el que és ja un exemple i un referent de l'ús d'aquest combustible a Catalunya. Fa uns anys van convertir una central tèrmica en una de generació d'energia a partir de biomassa 100% forestal. Des d'aquest punt, una complexa xarxa de tubs distribuïa la calor a bona part del poble. Amb la nova caldera, però, es va "molt més enllà" i llevat d'algunes cases de pagès, la resta d'habitants de Sant Pere de Torelló comptaran amb la possibilitat d'escalfar-se amb aquest sistema.

Sant Pere de Torelló és un cas molt singular. No només per tenir un pla de transició energètica molt ambiciós, sinó per disposar de la principal xarxa de calor d'origen renovable del país. Un sistema que va començar el 1992 alimentant només 100 domicilis i que ha viscut successives ampliacions. Aquestes xarxes per a calefacció i aigua calenta són comunes al centre i nord d'Europa, però a Catalunya són excepcionals.
 

Donar servei al polígon industrial

Però els avantatges de la nova caldera no acaben aquí. De moment, dues de les empreses més importants del polígon industrial ja han demanat poder-se beneficiar de l'energia que es generarà amb l'estella de la nova caldera un cop estigui en funcionament.

De fet, bona part de les empreses que treballen al polígon ja fan ús de les dues calderes actuals per escalfar aigua, però amb la nova que s'instal·larà el 2024, dues de les grans companyies podran generar vapor amb l'energia de la biomassa pels seus processos productius.

D'aquesta manera deixaran d'usar del gas per poder produir aquest vapor, fet que els permetrà no dependre del preu volàtil d'aquest combustible fòssil i, alhora, una millora ambiental amb energia renovable.

I és que la millora des d'un punt de vista de sostenibilitat és evident. Actualment, Sant Pere de Torelló ha aconseguit arribar a un 23% de reducció de CO2 respecte a l'època en què no hi havia calderes de biomassa. Ara, amb aquesta segona instal·lació, s'arribarà a una reducció del 37% de CO2, un fet que l'alcalde de Torelló, Jordi Fàbrega, considera que els col·loca com a "referent" al país.
 

Interior de la caldera de biomassa de Sant Pere de Torelló. Foto: Gerard Vilà

 

2,3 milions d'euros de cost

La nova caldera substituirà la més antiga de les dues que hi ha a la central tèrmica de Sant Pere. Amb els anys la instal·lació ha quedat obsoleta i ara només actua de reforç de la caldera principal, especialment en moments d'especial demanda com és l'hivern.

La nova tindrà un cost de 2,3 milions d'euros dels quals 1,5 els assumiràla Diputació de Barcelona. Es tracta del màxim a què es podia aspirar, gràcies al fet que la qualificació del projecte va rebre una nota de 100 punts sobre 100.

Els 800.000 euros restants van càrrec de fons propis de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, que combinarà amb retorns per part d'Hisenda de l'IVA de l'aigua. Fàbrega ha assenyalat que al consistori li costarà poc més de 200.000 euros. 

Tot plegat, explica el batlle de Sant Pere, farà que moltes empreses s'interessin per instal·lar-se a Sant Pere de Torelló i al seu polígon industrial, ja que aquesta font d'energia sostenible a la qual tindrien accés actuaria com a reclam. 

Des de la Diputació de Barcelona expliquen que l'exemple de Sant Pere de Torelló és "perfectament aplicable" a altres municipis i recorden que han destinat 117 milions d'euros a la transformació verda i a l'ús d'energies renovables, amb diferents partides. En aquest sentit, les calderes de biomassa s'emporten el 22% d'aquesta inversió.
 

Arribar al 100% d'energia renovable

La biomassa amb la que s'escalfa Sant Pere de Torelló prové dels boscos del voltant, a menys de 50 quilòmetres del municipi. Cada any consumeixen l'excedent de fusta d'unes 350 hectàrees de bosc.

Per altra banda, el municipi ha impulsat recentment una comunitat energètica amb els veïns per instal·lar plaques solars al màxim de cobertes possibles. L'objectiu és que, en 10 anys, tota l'energia que es consumeixi al poble sigui d'origen renovable.

Arxivat a