​El primer parc eòlic de l'Empordà, a un pas de ser realitat

Acció Climàtica concedeix l'autorització prèvia d'una instal·lació que tindrà els aerogeneradors més potents de Catalunya

Fotomuntatge del parc eòlic Galatea
Fotomuntatge del parc eòlic Galatea | Cedida per Endesa
03 d'agost del 2023
Actualitzat a les 20:25h
Ni l'Empordà ni el conjunt de les comarques gironines tenen cap parc eòlic. Una excepcionalitat que es podria trencar ben aviat, ja que el Departament d'Acció Climàtica acaba de concedir l'autorització prèvia de la instal·lació Galatea. Es tracta d'un projecte que tindrà els aerogeneradors més potents de Catalunya: amb només nou molins sumaran una potència de 49 MW.

Ara haurà de ser el Govern qui atorgui a una empresa del grup Endesa l'autorització definitiva de construcció perquè diversos ajuntaments de la zona han presentat informes desfavorables, segons recull el DOGC d'aquest dijous.

Quan succeeixi aquest tràmit, ja només caldran les llicències d'obres municipals per començar els treballs de construcció que suposaran una inversió de quasi 50 milions d'euros. Aquest parc és un dels primers que s'acull al nou decret de renovables impulsat per l'actual executiu i forma part del paquet de quasi 1.500 MW autoritzats -concretament, 1.448 MW- en la primera meitat de la legislatura.

 

​Molins de 5,6 MW de potència

El futur parc Galatea, al terme municipal de la Jonquera, serà d'última generació. Seran nou aerogeneradors, set de 5,6 MW i 2 de 4,87 MW. Per comparar: els primers grans parcs instal·lats a Catalunya fa 25 anys tenien molins de 0,6 MW. Els inaugurats enguany -trencant una dècada de sequera eòlica- tenien potències que oscil·laven entre els 2,2 MW a les Garrigues i els 3,8 MW a la Terra Alta. Les torres tindran fins a 122 metres d'alçada i les tres pales fins a 155.

El promotor és Enel Green Power España, SL, empresa del grup Endesa, que preveu invertir 49,2 milions d'euros, tant en la construcció dels aerogeneradors com de la línia d'evacuació. Es tracta d'una instal·lació de 132 kV, parcialment soterrada, que afectarà els termes municipals de la Jonquera, Cantallops, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant, tots a l'Alt Empordà.

Precisament, els informes desfavorables dels ajuntaments d'Agullana, Biure, Vilafant, la Jonquera, Capmany i Pont de Molins han provocat que només s'hagi concedit l'autorització prèvia i que la definitiva hagi d'anar a càrrec del conjunt del Govern, en un tràmit que es podria allargar uns mesos més.
 

Obert a finançament local

El parc eòlic Galatea és el primer que ha rebut l'autorització administrativa prèvia després de l'aprovació del decret llei 24/2021 d'acceleració del desplegament de les energies renovables, impulsat per l'actual executiu de la Generalitat. Entre altres, preveu que els projectes solars i eòlics majors de 5 MW han de comptar amb la participació local dels municipis de l'entorn.

En aquest sentit, l'empres promotora ha optat per dissenyar un instrument financer similar a un crowdfunding. Hi podran participar com a inversors locals tant institucions públiques com persones físiques i jurídiques empadronades o amb domicilis socials als municipis en les instal·lacions del parc, sigui per la presència d'aerogeneradors o per les infraestructures d'evacuació.

Podran aportar com a préstec a l'empresa capital entre 500 i 25.000 euros amb una rendibilitat fixa del 5,50% amb un període d'inversió de 10 anys, amb opció de cancel·lació sense cost. La resta dels municipis de l'Alt Empordà podran participar en el mateix instrument financer amb una rendibilitat fixa del 4,5%.
Arxivat a