Aquest anunci ha coincidit amb el creixent suport al compromís impulsat per l'amfitrió de la cimera de triplicar la potència renovable fins al 2023. De moment, ja són 117 països i tot apunta que serà un dels elements que s'incloguin en la declaració final de la COP28.
Qui aposta per l'energia nuclear?
La coalició nuclear està formada per una vintena de països, bàsicament d'Europa, Amèrica del Nord i Àsia. Entre els signants hi ha Japó, que dotze anys després encara gestionen el desastre de Fukushima, així com Ucraïna, escenari del pitjor accident nuclear de la història.- Estats Units
- Bulgària
- Canadà
- República Txeca
- Finlàndia
- França
- Ghana
- Hongria
- Japó
- Corea del Sud
- Països Baixos
- Polònia
- Romania
- Eslovàquia
- Eslovènia
- Suècia
- Ucraïna
- Unió dels Emirats Àrabs
- Regne Unit
El text inclou un compromís de “treballar junts per avançar en l'objectiu global de triplicar la capacitat d'energia nuclear des del 2020 fins al 2050 reconeixent les diferents circumstàncies internes de cada participant”. De la mateixa manera, també es comprometen a adoptar mesures nacionals per garantir que “les centrals nuclears funcionin de manera responsable i de conformitat amb els més alts estàndards de seguretat, sostenibilitat, protecció i no proliferació”, i que els residus de combustible es gestionin de manera responsable a llarg termini.
Els signants aprofiten per convidar els accionistes del Banc Mundial, les institucions financeres internacionals i els bancs de desenvolupament regionals a fomentar la inclusió de l'energia nuclear en les polítiques de préstecs energètics de les seves organitzacions com una via de “mantenir un límit d'1,5°C en l'augment de temperatura i aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible”.
[opinionsCOP28]