Repotenciar els vells parcs eòlics: molts menys molins i més energia

Les Colladetes del Perelló, primer parc de Catalunya en renovar-se, passarà de 54 a 9 aerogeneradors mantenint la mateixa potència

El parc èolic de les Colladetes serà un dels primers de Catalunya en repotenciar-se
El parc èolic de les Colladetes serà un dels primers de Catalunya en repotenciar-se | Anna Ferràs / ACN
25 de febrer del 2024
Actualitzat el 27 de febrer a les 12:15h
Els anys 90 del segle passat es van començar a instal·lar a Catalunya els primers parcs eòlics de dimensions importants. Aquests projectes comencen a arribar al final de la seva vida útil i ara es planteja l'opció de la repotenciació per afrontar una nova etapa. Es tracta de substituir els actuals generadors, però amb un canvi important: molts menys molins mantenint la mateixa potència.
 

Les Colladetes del Perelló: de 54 a 9 aerogeneradors

Un dels primers projectes de repotenciació que es planteja a Catalunya és el del parc de les Colladetes del Perelló (el Baix Ebre). Posat en servei el 1999, té 54 aerogeneradors que sumen un total de 36,63 MW de potència.

Ara, l'empresa Enervent proposar renovar-lo aprofitant els fons europeus i passant a tenir només 9 molins, amb una alçada de 200 metres, molt superior a l'actual. L'Ajuntament del Perelló ja ha aprovat el projecte d'actuació específica (PAE) per a la llicència d'obres.

La propietat desmantellarà els molins i instal·larà els nous en el mateix àmbit d'afectació, en sòl no urbanitzable, fent ús de les mateixes línies d'evacuació d'energia i de les mateixes infraestructures d'accés, fet pel qual justifica en el PAE que "es tracta d'una modificació no substancial de l'autorització administrativa", d'un parc que ja compta amb la declaració d'utilitat pública.

La primera fase de la central, propietat de l'empresa Enervent, va entrar en funcionament el juny de 1999, i la segona, l'octubre del 2000. Segons la promotora, els 54 aerogeneradors actuals "estan arribant al final de la seva vida útil". Els 9 molins que els substituiran, mantindran la potència en 36,63 MW, però amb la possibiltiat d'augmentar la producció d'energia

El mateix parc eòlic de Colladetes va ser objecte d'un estudi universitari per proposar una repotenciació. Concretament, es proposava passar de 54 a 14 molins, augmentant l'energia produïda un 140%.
 

Ampliació del parc eòlic Colladetes

A banda de la repotenciació, Enervent també té a tràmit una ampliació del parc eòlic de Colladetes. Es tracta de quatre aerogeneradors, també de 200 metres d'atura, i 13,37 MW de potència. A finals del 2023, ja va rebre la declaració d'utilitat pública i l'autorització administrativa de construcció de les infraestructures d'evacuació. Tot plegat, permetrà que el parc arribi a una potència de 50 MW.

La inversió per a la repotenciació suposen 30,87 milions d'euros -més 564.000 per al desmantellament. Segons l'empresa, s'aportaran a les arques municipals 2 milions d'euros d'impostos per la llicència d'obres dels nous aerogeneradors i uns 350.000-400.000 euros anuals de cànon municipal.

L'alcalde Samuel Ferré admet que no veurien amb bons ulls la construcció d'un nou parc eòlic, però que la repotenciació és "més neutre". En aquest sentit, admet que suposarà un canvi en el paisatge del Perelló: ja que els molins seran més visibles, "però que no 'hi haurà tants".
 

Un segon projecte de repotenciació a Catalunya

La repotenciació del parc de les Colladetes suposa mantenir la potència existent i la infraestructura per evacuar l'energia elèctrica. Aquest fet, segons l'empresa propietària, suposa considerar que no hi ha una modificació substancial del projecte.

Fonts del Departament d'Acció Climàtica expliquen que aquest fet -considerar que hi ha o no una modificació substancial- és clau per accelerar els tràmits. Si les autoritats ambientals validen aquesta opció, el projecte avança molt més ràpid, mentre que en el cas contrari, es gestiona pràcticament com si fos un nou parc.

A Catalunya hi ha un altre parc eòlic que es vol repotenciar. Es tracta de Trucafort, situat entre les comarques del Baix Camp i el Priorat. Construït també el 1999, té fins a 91 aerogeneradors que "només" sumen 29,85 MW. En aquest cas, el projecte de repotenciació, suposa mantenir la potència del parc substituint els 91 vells aerogeneradors per només set molins de fins a 150 metres d'alçada.

La propietat correspon majoritàriament a Naturgy (76%) que explica que les obres podrien durar prop d'un any. "La companyia té la voluntat de dur a terme aquest projecte, ja que considera que pot contribuir a reforçar la fiabilitat del sistema elèctric i incrementar-ne la producció", expliquen a Nació.

El parc eòlic de Trucafort té com a socis minoritaris l'IDAE (14,1%) i també L'Energètica (9,6%), després d'assumir-ne la participació fa uns mesos. A banda de Trucafort, també és accionista del parc del parc eòlic del Baix Ebre (PEBESA), un dels més antics del país. En aquest cas, els 27 molins tenen una potència conjunta molt reduïda, de poc més de 4 MW. Fonts de L'Energètica, que ara ja tenen el 32% de les accions, expliquen a Nació que la seva repotenciació també està sobre la taula.

Arxivat a