Les capçaleres del Llobregat i del Ter milloren els indicadors i rebaixen restriccions

La resta d’unitats continuen igual malgrat un descens lent però constant de les reserves

El pantà de Sau, en una imatge recent.
El pantà de Sau, en una imatge recent. | ACN
Redacció
23 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:55h

La comissió interdepartamental de sequera de la Generalitat ha acordat aquest dimarts una sèrie de canvis en els escenaris de sequera en tres zones regides per l’indicador de pluviometria, concretament a la capçalera del Llobregat, la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mig. La primera d’elles, la capçalera del Llobregat, passa de l’escenari d’alerta al de prealerta, mentre que les dues restants -capçalera del Ter i Llobregat mitjà- passen de l’escenari d’excepcionalitat al d'alerta. S'adopta aquesta mesura arran de la millora de la pluviometria registrada en aquesta zona en els darrers quatre mesos.

Aquest canvi d'escenari entrarà en vigor a partir de principis de la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA). D’aquesta manera, amb aquest canvi hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 75 (800.555 habitants) en prealerta; 327 (més de 6,2 milions d’habitants) en alerta; 198 (398.981 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa a les 18 zones definides en el pla de sequera, dues segueixen en normalitat (Banyoles i aqüífer de Tarragona); dues en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona i  capçalera del Llobregat); 6 en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Ter, Llobregat mitja, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat, embassaments del sistema Ter-Llobregat); 6 en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià-Muga i Carme-Capellades, Empordà, Prades-Llaberia i Serralada Transversal); 2 en emergència (Darnius-Boadella i Riudecanyes, a més dels municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines).

La resta d'àrees definides en el pla de sequera es mantenen en la mateixa situació. Cal tenir en compte, no obstant, que amb l'arribada de l'estiu es produirà un descens general de les reserves als embassaments, degut a ser una època amb escasses pluges, amb una major evaporació causada per la calor i un increment dels consums (sobretot, per satisfer les dotacions per al reg agrícola, que enguany són més reduïdes a causa de l’estat de les reserves, i el turisme). Precisament, els embassaments del Ter-Llobregat i la Muga tenen una tendència decreixent, mentre que la resta continuen amb nivells estables però amb una petita reducció de reserves.

Arxivat a