​«El futur és ara»: aliança per fiscalitzar les polítiques ambientals a Catalunya

Crit d'alerta d'un nou front d'entitats per revertir les tendències que porten a l'incompliment d'objectius d'emissions i biodiversitat per al 2030

L'acte «El futur és ara» ha estat impulsat per una desena d'entitats socioambientals
L'acte «El futur és ara» ha estat impulsat per una desena d'entitats socioambientals | Cedida a Nació
10 de juny de 2023
Actualitzat: 08 d'abril de 2024, 18:20h

Crit d'alerta i punt d'inflexió. Aquest és el doble vessant de l'acte “El futur és ara” que s'ha celebrat aquest dissabte al CCCB de Barcelona. Impulsat per una desena d'entitats socioambientals –liderades per Oikia i Renovem-nos-, aquesta nova aliança cívica vol fiscalitzar les polítiques ambientals al nostre país. Proposen set eixos per superar la crisi ambiental i per revertir unes tendències que porten el país a incomplir els objectius d'emissions i de biodiversitat per al 2030.
 

Accelerar la transició ecosocial

Les entitats impulsores d'“El futur és ara” han volgut difondre a la societat catalana un missatge d'urgència d’accelerar la transició ecosocial i de fer-ho de la mà del coneixement científic disponible. Per fer-ho, pretenen fiscalitzar les polítiques ambientals tant a partir de les dades existents com de la generació de nova informació.

En aquest sentit, destaca l'impuls del Monitor Públic d'Emissions. Un nou instrument que acaba d'avançar que lesemissions de CO2 havien tornat a augmentar el 2021 (+2%) i el 2022 (+3%). Un canvi de tendència després de la pandèmia que suposa allunyar-se del compliment de l'Acord de París.

La diagnosi és greu, admet Sergi Nuss, portaveu de Renovem-nos: “Lentitud, manca de lideratge polític i incompliment del marc legal i dels objectius climàtics i ecològics del país”. “Funcionem a batzegades”, assenyala, tot destacant que s'han incomplert els compromisos i terminis de la llei de canvi climàtic aprovada el 2017, com per exemple els pressupostos de carboni i els inventaris d’embornals. 

“En el desplegament d'energies renovables, en electrificació, en residus... augmenten els objectius, però no el seu compliment”, afegeix Ignasi Llorente, portaveu d'Oikia. “No volem assenyalar culpables, la situació actual és fruit d'una suma de responsabilitats. Ara el que cal és sumar sinergies per avançar”, matisa.


Tampoc no és millor la carpeta de la preservació de la biodiversitat. “Brilla per la seva baixa rellevància en l’agenda política”, expliquen. En aquest sentit, encara no s'ha creat l'Agència de la Natura i consideren que els espais naturals pateixen un infrafinançament crònic i escassetat de personal.
 

Un seguiment públic del compliment dels objectius

La manca de dades oficials disponibles –Acció Climàtica encara ha de fer públiques les emissions del 2021-, els ha portat a impulsar el Monitor Públic d'Emissions de Catalunya. En canvi, en biodiversitat ja existeix un observatori que ho monitora.

L'objectiu d'aquesta aliança d'entitats és fer un seguiment públic del compliment d'objectius, especialment en l'àmbit de les emissions i la biodiversitat. Un fet que es concretaria, com a mínim, en un acte públic anual, però que no es descarta que pogués tenir una major freqüència en algun dels àmbits.


 

Els set eixos per superar la crisi ambiental

“El futur és ara” és el primer pas d'un treball en xarxa d'Oikia, Renovem-nos, juntament amb l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Conservació.cat, Greenpeace, REVO Prosperitat Sostenible i la Xarxa d'Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima, amb la col·laboració del CREAF.


“Som entitats de tradicions, orígens, dinàmiques i formes molt diferents. Però tenim un denominador comú: que s'ha d'actuar ja”, explica Ignasi Llorente. En aquest sentit, han fet públic un manifest –obert a adhesions individuals i col·lectives- que aposta per treballar en set eixos per superar la crisi ambiental a Catalunya:

 1. Reduir les emissions, els consums i els residus
 2. Accelerar la descarbonització de l’energia i dels transports
 3. Conservar i recuperar la biodiversitat dels ecosistemes clau
 4. Transició justa a la sostenibilitat en els àmbits social, intergeneracional i internacional
 5. Fulls de ruta, recursos i retiment de comptes de les institucions públiques i del sector privat
 6. Adaptació i resposta a les emergències de la crisi climàtica (aigua, calor, electricitat, etc.)
 7. Estils de vida basats en la frugalitat, l’empatia i el futur compartit

I, per fer-ho possible, proposen activar aquests quatre mecanismes:

 1. Objectius basats en la ciència climàtica i de biodiversitat, dels grans grups d’especialistes internacionals (IPCC i IPBES).

 2. Full de ruta 2030-2050, amb planificació per a aquests objectius, per períodes anuals fins al 2030, en tots els àmbits de l’activitat socioeconòmica: empreses, administracions, institucions i per a tota Catalunya.

 3. Pressupostos de carboni. Càlculs de petjada de carboni i ecològica anual a tots els nivells d’activitat socioeconòmica.

 4. Monitoratge transparent de l’assoliment dels fulls de ruta, amb dades obertes i avaluacions trimestrals, a tots els nivells d’activitat socioeconòmica. Participació ciutadana en processos i mecanismes de cogovernança.

A continuació, podeu consultar el posicionament complet de les entitats que impulsen “El futur és ara”:
 

El futur és ara - Fites, eixos i eines de la transició ecosocial by naciodigital on Scribd

Arxivat a