​«El futur és ara»: front comú per accelerar la transició ecosocial a Catalunya

Una desena d'entitats socioambientals organitzen un gran acte al CCCB Barcelona que pretén ser un punt d'inflexió en plena crisi climàtica

Pancarta ecologista en una manifestació a Barcelona
Pancarta ecologista en una manifestació a Barcelona | Bernat Cedó
07 de juny del 2023
Actualitzat el 08 d'abril del 2024 a les 18:20h

En els darrers dies s'acumulen les males notícies ambientals: s'han superat els límits per viure en un planeta “segur i just”, el gel àrtic es desfarà totalment per primera vegada en els 30 anys vinents i l'increment de la temperatura a Catalunya duplica la mitjana global. Amb aquest escenari hi ha qui no es vol resignar i reclama un punt d'inflexió: aquest dissabte se celebrarà a Barcelona l'acte “El futur és ara”, organitzat per una desena d'entitats socioambientals del país i que pretén ser un “nou començament” de treball en xarxa per accelerar la transició ecosocial a Catalunya.

Ara fa uns mesos van aparèixer amb poc temps de diferència dues entitats que volien suposar un canvi de paradigma en el debat ambiental: Oikia i Renovem-nos. Ambdues agrupaven personalitats científiques, tècniques i vinculades al món polític de prestigi i reclamaven accelerar la transició energètica, tenint en compte la crisi de biodiversitat i els impactes socioambientals.

Ara, aquestes dues entitats juntament amb altres l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Conservació.cat, Greenpeace, REVO Prosperitat Sostenible i la Xarxa d'Embaixadors del Pacte de la UE pel Clima, amb la col·laboració del CREAF, han decidit fer un pas més i començar a treballar en xarxa. De moment, han convocat un gran acte amb el lema “El futur és ara” que se celebrarà el proper dissabte 10 de juny, a partir de les 10.00, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Des de l'organització s'explica a Nació que “El futur és ara” és un acte, però també un “nou començament”, ja que aquestes entitats pretenen avançar a partir d'ara de manera conjunta. De l'acte també en sorgirà un manifest, obert a adhesions, que farà una crida a accelerar la transició ecosocial a Catalunya.

De fet, el primer fruit d'aquesta unió d'esforços és l'impuls del Monitor Públic d’Emissions de Catalunya. Un projecte impulsat per un grup de tècnics i científics que fa pocs dies va fer públic que el 2021 havien augmentat un 2% i el 2022 un 3% més. Unes dades que anticipen les oficials i que s'han pogut estimar amb uns models disponibles al web elfuturesara.cat per ser usats i millorats.

 

Un acte amb ponents de primer nivell

L'acte de dissabte encara té disponibles algunes places al CCCB i es podrà seguir per streaming a través de Youtube. En la primera part, es parlarà de com reduir les emissions, els consums i els residus, dels passos necessaris per accelerar la descarbonització de l'energia i els transports i de què hem de fer per conservar i recuperar la biodiversitat dels ecosistemes. La transició justa cap a la sostenibilitat, el retiment de comptes de les institucions públiques i del sector privat i l’adaptació i resposta a les emergències de la crisi climàtica seran els temes centrals del segon bloc de la jornada. 

Informació pràctica d'"El futur és ara"

 Quan: dissabte 10 de juny de 2023. De 10:00h a 12:30h

 On: Sala Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Carrer Montalegre, 5 Barcelona

 Inscripcions aquí

 Hashtag: #ElFuturEsAra2023

 Seguiment per streaming aquí


L’acte serà moderat pel meteoròleg Francesc Mauri i l’activista ambiental Carlota Bruna, comptarà amb ponents de primer nivell com Jaume Terradas, catedràtic d’ecologia i fundador del CREAF; Juan Requejo, economista, geògraf i consultor de planificació i territori; Cristina Sánchez, presidenta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN); Joaquín Nieto, especialista en treball, transició justa i transformació del model econòmic; Isabel Pont, doctora en Dret especialitzada en dret ambiental i de la sostenibilitat i directora de l’ICTA-UAB; Carolyn Daher, coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’IS GLOBAL; Martí Pardo, activista de Fridays For Future Girona i Juventud x el Clima, i Sara Santana, activista dels moviments climàtics Rebel·lió o Extinció Barcelona i End Fossil Barcelona.

Arxivat a