​Quan el foc serveix per apagar els incendis

Els Bombers de la Generalitat fa més de dues dècades que utilitzen cremes prescrites i foc tècnic per a la prevenció i extinció dels incendis forestals

Crema prescrita dels Bombers de la Generalitat
Crema prescrita dels Bombers de la Generalitat | Bombers de la Generalitat
08 d'agost del 2023
Actualitzat el 10 d'agost a les 8:24h
El juliol de 1998 la Catalunya Central va patir uns incendis que van obligar a replantejar-ho tot. Quasi 27.000 hectàrees cremades -18.000 de les quals en 12 hores- en quatre comarques. Un mort, sis ferits, una desena de cases i granges calcinades van ser el balanç d'un foc que al Solsonès va suposar un canvi brusc de paisatge. A més, va obligar a replantejar el model d'extinció, fet que es va concretar un any després amb la creació en el si dels Bombers de la Generalitat del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF).
 
 

Anàlisi i intel·ligència als incendis

La decisió suposa “forestalitzar” els Bombers de la Generalitat, amb una unitat centrada a preveure com podran ser els incendis forestals. “Es tractava d'aportar especialització, anàlisi i intel·ligència”, explica Asier Larrañaga, sotsinpector amb més de 20 anys d'experiència al GRAF.

La gran referència és el Forest Service dels Estats Units, tant en la filosofia de treball com en l'organització de les unitats i del sistema de comandament. Tanmateix, la gran singularitat sobre models similars és la formació de tots els bombers GRAF en anàlisi d'incendis. No només en té la unitat tècnica -formada principal per comandaments-, sinó el conjunt dels membres de la unitat que poden aportar feed back des del terreny.

La tasca del GRAF no se circumscriu a l'estiu. Més enllà que la temporada d'incendis forestals cada vegada està menys delimitada i abasta tot l'any, “hi ha molta feina d'oficina i de preparació”, explica Larrañaga. En aquest sentit, destaca la planificació d'estructures de prevenció, conjuntament amb el servei de Boscos del Departament d'Acció Climàtica. En aquest sentit, la gestió forestal estratègica és clau no només per rebaixar la intensitat de possibles incendis sinó també per permetre als cossos d'extinció treballar amb major seguretat.
 

Asier Larrañaga, sotsinspector del GRAF, en un bosc del Solsonès on es va fer una crema prescrita. Foto: Nació


Una altra de les tasques clau és l'anticipació d'escenaris de risc. La informació del servei de Prevenció d'Incendis d'Acció Climàtica i del Servei Meteorològic són claus per preveure quan es poden produir grans incendis forestals (GIF) o simultaneïtat de focs. “Aquesta anàlisi ens permet fer les propostes de reforçar els recursos de certes zones”, explica el sotsinspector del GRAF.

En cas de declarar-se un incendi important, el GRAF també treballa sobre el terreny. Des de fer una proposta d'estratègia al cap d'intervenció a executar les operacions més complexes, siguin tant amb les tècniques clàssiques amb aigua a pressió com amb l'ús d'eines manuals o foc tècnic.
 

Ampliar la caixa d'eines dels Bombers

Precisament la creació del GRAF suposa ampliar i diversificar la caixa d'eines dels Bombers de la Generalitat. Tradicionalment, s'havia limitat a l'ús de l'aigua a pressió per apagar els incendis. La nova unitat inclou l'ús del foc tècnic, però també eines manuals o la maquinària pesant.

La creació del GRAF suposa la introducció del foc tècnic, però també d'eines manuals i màquinària pesant

El primer cas suposa utilitzar foc per lluitar contra un incendi. Consisteix en cremar una zona a baixa intensitat abans que hi arribin les flames, fet que permet als operatius d'extinció anticipar-se. “Guanyar 45 minuts o una hora és molt important”, explica Asier Larrañaga. En aquest sentit, com a sotsinpector del GRAF tant li pot tocar recomanar l'ús d'aquesta estratègia al cap de l'operatiu com portar-ne a terme l'execució liderant la unitat a primera línia.

Aquesta tècnica es pot usar en tota mena de focs -des del més petit al més gran-, però no en tota mena de condicions. “La clau és tenir moltes hores d'experiència, poder interpretar bé la situació i tenir la capacitat de decidir quan i com fer-ho”, assenyala Larrañaga. En aquest sentit, admet que és molt rellevant ponderar la situació, ja que “aplicar-lo quan no toca, pot tenir conseqüències negatives”.
 

Cremes prescrites, foc per prevenir 

El foc tècnic requereix una decisió ràpida en plena emergència. En canvi, les cremes prescrites permeten una major planificació i un control de totes les variables. Es tracta d'utilitzar foc per reduir la càrrega de combustible d'un espai forestal de la “manera més orgànica possible”.

Tradicionalment, des del sector primari ja s'havia fet servir per recuperar pastures o terres de conreu. I també en un context menys antropitzat els ecosistemes tenien integrat el foc com una pertorbació habitual. Actualment, els Bombers de la Generalitat reprodueixen aquest efecte a partir de cremes controlades per reduir la vulnerabilitat de les masses forestals.

Combinar cremes prescrites amb ramaderia extensiva és una assegurança contra els grans incendis forestals

S'utilitza foc de baixa intensitat per eliminar matollar, arbustos i arbres de petites dimensions. D'aquesta manera, l'estructura resultant d'una crema prescrita és un bosc amb molta distància entre la vegetació més baixa i les capçades. “És una assegurança perquè en cas d'incendi l'impacte no sigui sever”, assenyala Larrañaga.

Un exemple de crema prescrita és la que es va fer fa un parell d'anys a tocar al terme municipal de Navès, al Solsonès. És una zona entre els cursos fluvials de Cardener i el riu de l'Aigua d'Ora, a tocar del límit del gran incendi del 1998. El GRAF la considera estratègica, ja que podria servir per accelerar un foc que provingués del sud de la comarca i avancés cap a la serra de Busa.

Les flames de baixa intensitat es van aplicar en una superfície de 18 hectàrees sempre complint el criteri de començar en el punt més elevat i en la direcció contrària al vent. “Per fer-la cal tenir molt clar el marc meteorològic així com els límits de la zona a actuar”, explica el sotsinpector del GRAF. En el cas de Navès, la presència d'una pista asfaltada, el riu, una granja i camps de conreu facilitaven els “ancoratges”, que també es reforcen amb línies d'aigua per si el foc agafés més velocitat de la prevista.
 

El foc pot servir tant per prevenir com per extingir incendis. Foto: Bombers de la Generalitat


El resultat, dos anys després, és un bosc molt adevesat. Els troncs de pinassa estan ennegrits en la part més baixa, però els arbres no han patit cap impacte. El sotabosc, en canvi, es manté molt net i només comencen a recuperar terreny els roures, que es veuen afavorits per la disminució de la competència.

Poder-ho combinar amb ramaderia extensiva permet assegurar mantenir aquesta estructura amb una baixa càrrega de combustible que pràcticament garanteix que, en cas de foc, no pugui afectar les capçades. En cas contrari, una opció és fer una segona crema al cap de 7-10 anys, per tornar a renovar aquesta assegurança contra els grans incendis forestals.