Bèlgica, diada nacional sense nació

Ultimàtum del líder francòfon als democratacristians flamencs per formar govern

Publicat el 21 de juliol de 2011 a les 06:28
Segona diada nacional de Bèlgica sense govern. Els belgues celebren aquest dijous la festa nacional mentre l'atenció se centra en la zona menys belga del país, les institucions europees a Brussel·les. Els caps d'estat i de govern eclipsen una jornada festiva que cada 21 de juliol celebra el dia en què Leopold I va jurar constitucionalment el càrrec com a primer rei de Bèlgica. Precisament dimecres, 181 anys després d'aquest fet, el rei Albert II va mostrar la seva "frustració" per l'estancament polític del país -valons i flamencs no tenen govern des de fa més d'un any-, just el dia en què el líder francòfon, Elio Di Rupo, va fer un ultimàtum als democratacristians flamencs per formar coalició.

"Estic preocupat perquè és la formació de govern més llarga que es recorda", va dir dimecres el rei Albert II públicament, i va afegir: "Hem de ser molt conscients que si aquesta situació continua el benestar social dels belgues estarà en risc".



El toc d'atenció del monarca arriba després que el socialista francòfon Elio Di Rupo oferís l'última oportunitat als democratacristians flamencs de Wouter Beke. Tot i que va perdre les eleccions, el socialista francòfon és l'encarregat a hores d'ara i per intervenció del rei de formar govern a Bèlgica. El democratacristians de Flandes, però, no li posen fàcil: han establert condicions addicionals a canvi del seu suport.



Les negociacions se centren en com es gestiona el pressupost i la circumscripció de Brussel Halle Vilvoorde -un districte que s'estén entre les comunitats de Brussel·les i de Flandes-. També es debat sobre normes de llenguatge i llistes bilingües dels candidats a les eleccions de Brussel·les.



De fet, la caiguda del govern d'Yves Leterme l'abril de l'any passat va forçar els comicis anticipats del 13 de juny del 2010, unes eleccions que per primera vegada van donar la victòria amb el 27% dels vots a Nova Aliança Flamenca, el partit nacionalista de centredreta del líder flamenc Bart de Wever. Tot i que les comunitats voten per separat, s'han de posar d'acord per formar un govern federal unit.