L'alto el foc acordat entre Israel i Hamàs ha generat un terratrèmol de reaccions internacionals. Després que el primer ministre de Qatar, Abdulrahman Al-Thani, anunciés aquest dimecres que les parts van arribar a un pacte a Doha, el govern que dirigeix Benjamin Netanyahu es va afanyar a matisar la situació i quines serien les primeres conseqüències. Gideon Saar, ministre d'Exteriors, va reconèixer ahir a la nit que el fet de donar suport al pacte amb Hamàs per aturar les hostilitats a Gaza "és una decisió difícil" però que la fita, alliberar els ostatges i que tornin a Israel, val la pena.
Saar va subratllar que les autoritats israelianes han fet "tot el possible" per facilitar el retorn a casa de la majoria dels ostatges, però que prop d'un centenar segueixen encara segrestats per Hamàs. "Si posposem la decisió, no sabem quants sobreviuran", ha afegit per justificar aquesta "dura i dolorosa" decisió de fer costat a l'acord. Malgrat aquest posicionament oficial, els bombardejos contra la Franja no han cessat aquesta nit i matinada. Almenys 12 persones han mort i altres 20 han resultat ferides en nous atacs de l'exèrcit israelià.
Un altre focus de les reaccions internacionals són els Estats Units, a punt d'oficialitzar el traspàs de poder de Joe Biden a Donald Trump. Benjamin Netanyahu va agrair ahir dimecres al president electe dels EUA i a l’encara màxim mandatari nord-americà les gestions de la primera potència mundial per “avançar en l’alliberament dels ostatges”. En un seguit d’entrades a la xarxa social X, el primer ministre d’Israel va reconèixer que va trucar a Trump, que prendrà possessió del càrrec el pròxim dia 20 de gener, per agrair-li l’assistència i per ajudar Israel a “posar fi al patiment de desenes d’ostatges i les seves famílies”. Ambdós mandataris han decidit reunir-se “aviat” a Washington per debatre aquest i altres “temes importants”.
Europa celebra l'alto el foc
Els principals líders europeus no van trigar a reaccionar sobre l'anunci de l'alto el foc. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat un dels primers a celebrar l'acord d'Israel i Hamàs. El líder socialista ha recalcat que és "un pas indispensable" cap a la solució dels dos Estats "i una pau justa i respectuosa amb el dret internacional".
"Rebo amb esperança l'acord d'alto el foc aconseguit entre Israel i Hamàs", ha escrit Sánchez en un missatge a la xarxa social X, que ha recollit Europa Press, en què ha assenyalat que aquest "ha de posar fi al conflicte, permetre fer front a la terrible situació humanitària a Gaza i l'alliberament de tots els ostatges". El canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, també ha assegurat que el pacte "obre la porta a la fi de la guerra de manera permanent". A més, ha instat a les parts a complir l'acord sense pal·liatius.
Des de França, Emmanuel Macron ha celebrat aquest acord com un "immens alleujament per als habitants de Gaza" i una "esperança per als ostatges i les seves famílies" després de 15 mesos de "patiment injustificable". El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha emès un comunicat en què ha celebrat una notícia "llargament esperada pels pobles israelià i palestí", que han estat els que "han suportat el pes d'aquest conflicte". Per part seva, el primer ministre dels Països Baixos, Dick Schoof, ha celebrat el "gran avenç" que representa el pacte i, igual que altres líders europeus, ha insistit en la importància que les dues parts ho compleixin.
Suport des de Llatinoamèrica
Diferents líders d'Amèrica Llatina, com el Brasil, Colòmbia i el Paraguai, també han celebrat l'acord d'alto el foc a la Franja de Gaza. "Després de tant de temps de patiment i destrucció, la notícia que finalment s'ha negociat un alto el foc a Gaza porta esperança", ha manifestat el mandatari brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva.
Per part seva, el president de Colòmbia, Gustavo Petro, ha qualificat l'acord de treva com una "bona notícia per a la humanitat". A la mateixa plataforma, ha assegurat que el seu govern està llest per "enviar equips mèdics" a la Franja. Les autoritats del Paraguai han explicitat el seu "suport al govern d'Israel pels seus esforços per alliberar gradualment ostatges i intercanviar presoners mitjançant l'acord d'alto el foc a Gaza" aconseguit aquest dimecres.
Espanya mou fitxa al Pròxim Orient
El govern espanyol farà aquest dijous el primer pas per recuperar els lligams amb Síria i refer un vincle completament trencat des de fa catorze anys, quan la repressió del règim de Bashar Al-Assad sobre la població, i la guerra civil posterior, va provocar una ruptura total i una bateria de sancions encara vigents.
L'encarregat d'escenificar aquesta primera presa de contacte serà el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, qui es reunirà al Palau del Poble de Damasc amb el líder de facto del país, Ahmed al-Sharaa, i el seu titular d'Exteriors, Asaad al Shibani. Amb aquest pas, Espanya se suma al gest fet per França i Alemanya, països que van fer una expedició diplomàtica conjunta a principis de gener.