«Sense els kurds serà impossible aconseguir una Síria democràtica»

El comandant en cap a Rojava, Mazloum Abdi, reclama el suport d'Occident "a la causa kurda" dins d'una "Síria unida"

Publicat el 19 de desembre de 2024 a les 11:20
Actualitzat el 19 de desembre de 2024 a les 11:21

Mazloum Abdi, comandant general de les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), les forces liderades pels kurds que controlen l'Administració Autònoma Democràtica del Nord i Est de Síria (AANES), també coneguda com a Rojava, ha acusat Turquia d'intentar "canviar la demografia" a Síria forçant el desplaçament dels kurds que viuen a prop de la seva frontera. En una entrevista a l'ACN i altres mitjans catalans, Abdi ha avisat que Ankara prepara un atac contra Kobane, una ciutat de majoria kurda i fronterera amb Turquia. Arran de la caiguda de Bashar al-Assad, el territori autònom del nord i l'est de Síria, controlat per les FDS, espera negociar amb el govern interí a Damasc una nova constitució que reconegui la seva autonomia i drets. Abans, però, volen que s'aturin els atacs turcs i dels seus grups militars aliats. "Sense els kurds serà impossible aconseguir una Síria democràtica", ha assenyalat Abdi.

Abdi també ha reclamat el suport d'Occident "a la causa kurda dins d'una Síria unida". I ha puntualitzat: "Això no vol dir que els kurds s'hagin de separar de Síria". Des del 2014 l'Aanes s'ha instaurat al territori nord i est de Síria com un projecte de govern descentralitzat i compartit entre les diferents comunitats (kurds, àrabs, cristians i assiris) que defensa la protecció de les minories i els drets de les dones. Rojava assegura que vol integrar-se en la Síria post-Assad, però ha instat Damasc a reconèixer la seva autonomia. Primer, però, han d'afrontar l'amenaça de Turquia. "Els turcs estan desafiant la comunitat internacional amb el seu objectiu d'ocupar totes les ciutats kurdes de la frontera", ha alertat Abdi, i ha afegit: "Turquia tindrà un rol negatiu a Síria".

Neguen vinculació amb el PKK

El comandant general de les FDS ha assegurat que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, planeja una "franja de protecció" expulsant els kurds 30 quilòmetres endins respecte a la frontera amb Síria. "Ja ho estan intentant a Tal Rifaat i a Manbij", dues ciutats controlades pels kurds prop de la frontera. El pròxim pas pot ser Kobane, un bastió kurd símbol de la resistència contra l'Estat islàmic (ISIS).

Turquia veu com una amenaça els grups armats kurds a Síria perquè els considera vinculats el Partit dels Treballadors Kurds (PKK), a qui acusa de terrorisme. Preguntat per les imatges del líder empresonat del PKK, Abdullah Öcalan, a totes les bases militars de les FDS i a les seus institucionals de l'Aanes, el general Abdi ha negat que hi tinguin llaços. Tanmateix, ha reconegut que "amb la nova situació a Síria" haurien de "revisar" l'exhibició d'imatges d'Öcalan en llocs públics.

Proposta d'alto el foc

Davant els senyals que Ankara prepara una ofensiva a Kobane, Abdi ha proposat "l'establiment d'una zona desmilitaritzada a la ciutat amb el redesplegament de forces de seguretat sota supervisió i presència nord-americana". I ha explicat: "L'oferta busca desmentir que sigui una amenaça per a la seguretat dels turcs". Tot i que els militars dels EUA van aixecar una bandera a la ciutat, Washington no hi ha desplegat efectius "permanents", segons ell. Els Estats Units tenen 900 tropes a Rojava i han donat suport a les Forces de Defensa Sirianes liderades pels kurds per combatre el grup terrorista ISIS.

Preguntat per la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca al gener, el general Abdi ha recordat que el primer alto el foc a Kobane es va pactar amb ell el 2019 i ha assegurat que alguns senadors pròxims al futur president tenen una "visió positiva", que espera que ara es repeteixi.

Un dels factors que les FDS utilitzen per demanar suport occidental són les presons amb combatents d'ISIS. De fet, han alertat que "la seguretat d'aquests centres és vulnerable perquè la majoria dels guardes són kurds, concretament de Kobane": "Pensaran en com protegir les seves famílies en lloc de protegir els detinguts de l'ISIS a la presó". Hi ha uns 9.000 presos a Rojava, segons les FDS.

Relació amb els islamistes d'HTS

Rojava està inquieta pels pròxims moviments militars d'Ankara, però també té la vista posada a Damasc, on l'Organització per a l'Alliberament del Llevant (HTS, per les seves sigles en àrab) lidera un govern interí. El general Abdi encara no ha parlat directament amb Abu Mohammad al-Julani, el líder islamista de la coalició insurgent, però li ha enviat algunes cartes, tal com ha explicat ell mateix.

"Hem rebut positivament les declaracions d'Al-Julani, però hem de valorar les accions i no les paraules", ha dit el cap de les FDS. De moment, la seva relació amb l'HTS és "tàctica pel que fa a coordinació i seguretat per evitar qualsevol enfrontament" entre totes dues forces. "Esperem aconseguir un alto el foc permanent i començar a parlar amb ells perquè ara són el govern central a Damasc i hem de parlar-hi", ha expressat sobre l'HTS, l'organització islamista anteriorment vinculada a Al-Qaeda i a l'ISIS.

Futur exèrcit

Abdi s'ha obert, finalment, a "cooperar" en el futur exèrcit de Síria. "No hi pot haver diversos exèrcits en un país", ha admès. Ara bé, no ha cregut que la Unitat de Protecció de les Dones (YPJ), integrades en les FDS, puguin integrar-se en aquest cos. "Les YPJ han de protegir la seva especialitat. No crec que hi hagi una força policial militar femenina a Síria". Així, ha considerat que les milicianes kurdes s'haurien de quedar a Rojava on, per exemple, podrien formar part d'una "força policial femenina".