
El nombre de soldats nord-americans a l'Iraq és de 56.000, segons fonts oficials de l'administració Obama. Corregeixen, d'aquesta manera, un seu informe anterior en el qual s'indicava que la xifra era de 50.000, la que Washington ha marcat per a final de mes. Ho havien dit després que la cadena televisiva nord-americana NBC hagi mostrat les suposades últimes tropes de combat deixant l'Iraq.
Les imatges mostraven el comboi arribant a Kuwait a les quatre de la matinada del dijous, hora del país, i les portes de la frontera tancant-se després que passés l'últim vehicle. Però des del Pentàgon han negat que la missió hagi acabat abans del previst.
El reportatge ha despertat l'interès mediàtic per la reducció de tropes, que serà una fita en la guerra encetada per George W. Bush que ja fa set anys que dura.
Però pel que sembla, encara que una brigada de combat hagi deixat el país, això no significa que la missió de combat nord-americana hagi acabat abans del previst.
L'administració Obama ha dit que espera reduir les tropes fins als 50.000 soldats a finals d'agost, posant punt i final a la missió de combat i deixant el personal necessari per entrenar l'exèrcit i la policia iraquiana.
Amb tot, la reducció de tropes de combat, encara que de moment n'hi continuïn havent a l'Iraq, significa que Obama vol complir els terminis que s'ha marcat, dins dels quals hi ha la promesa que l'exèrcit nord-americà serà fora del país de l'Orient mitjà a finals del 2011.
El seu predecessor al càrrec, George W. Bush, va llençar la invasió a l'Iraq el 2003 sense el suport unànime de la comunitat internacional. L'acció va servir per fer fora del poder el dictador iraquià Saddam Hussein –antic aliat nord-americà-, però la guerra es va anar tornant més impopular entre els habitants dels Estats Units a mesura que hi morien soldats del país invasor. Segons càlculs del Departament de Defensa nord-americà, el nombre de baixes de tropes del seu exèrcit és de 4.419.
Tot i que la violència ha caigut considerablement els últims tres anys, l'Iraq és encara extremadament fràgil i hi ha diversos conflictes polítics que poden desencadenar amb facilitat en una represa dels combats.
Obama ha dit que l'1 de gener del 2012 no quedarà ni un sol soldat nord-americà a l'Iraq, i amb les enquestes mostrant una població cansada de prop d'una dècada de guerra tant a l'Iraq com a l'Afganistan, qualsevol decisió de mantenir-hi l'exèrcit més enllà d'aquesta data podria suposar un risc considerable per al president, que s'enfrontarà a la reelecció precisament el 2012.
Si més no, li suposaria un enfrontament als congressistes del seu partit i a l'ala més esquerranosa del partit, que ja ha mostrat la seva decepció amb Obama en alguna altra qüestió polèmica.