Aprendre a jugar a escacs, més fàcil

Dos alumnes de l'UPC han dissenyat un sistema innovador per aprendre a jugar a escacs que, alhora, fa més accessible la pràctica d'aquest esport a les persones amb deficències visuals

Publicat el 10 de febrer de 2011 a les 22:52
Una webcam estàndard, un tauler d’escacs i l’enginy de dos estudiants de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) de la UPC són els elements en què es basa un innovador projecte que pot donar un tomb a l’aprenentatge dels escacs i l’enregistrament automàtic de partides. Els inventors són Ivan Paquico i Cristina Palmero, estudiants d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions en l'especialitat en So i Imatge, i l’innovador sistema és fruit del seu projecte de fi de carrera.

Una de les aplicacions del sistema, que combina la realitat augmentada, la visió per ordinador i la intel·ligència artificial, està dissenyada per aprendre a jugar a escacs. “És especialment atractiva per als nens perquè es juga amb realitat augmentada”, explica Paquico, que va ser campió d'Espanya d'escacs. La clau de la innovació rau en el software desenvolupat: a través de les imatges que capta una webcam, el sistema reconeix cada moviment de cada peça, és capaç d’arbitrar i d’identificar moviments no reglamentaris, ‘cantar’ cada jugada i explicar als dos jugadors l’estat de la partida, perquè analitza instantàniament cada moviment, reconeixent-lo i enregistrant-lo automàticament.

Aprendre escacs amb una 'webcam'

Els sistema funciona de la següent manera: l’alumne es troba amb un tauler convencional d’escacs, però sense les peces. El professor compta amb una sèrie de cartolines de la mateixa mida de les caselles, cadascuna amb una lletra dibuixada, que és la inicial del nom de les peces dels escacs: la lletra R per al rei, la D per la dama, la T per a la torre, i així amb totes les peces.

El tauler, il·luminat amb llum zenital, s’enfoca amb una webcam domèstica, connectada a un ordinador i a la seva pantalla. Cada cop que el professor li demani a l’alumne posar sobre el tauler una de les peces (cartolines) a la casella que li pertoca, el sistema capta la imatge i la reprodueix a la pantalla en tres dimensions en forma de la peça a la que correspon. És a dir, si l’aprenent ha triat la peça P (peó), a la pantalla sortiria un peó en tres dimensions i, el més important, amb totes les possibilitats de moviment marcades amb fletxes sobre el tauler. D’aquesta manera, es poden aprendre d’una manera senzilla i atractiva les possibilitats de moviment de cadascuna de les peces dels escacs.

Més accessible per a discapacitats visuals
Segons els dos estudiants, aquesta prestació pot ser molt útil per als jugadors amb discapacitat visual, que compten amb la seva pròpia federació i que, fins ara, han de jugar amb taulers i peces especials, així com per a tota mena de clubs, federacions, tornejos, aficionats i per a la difusió i promoció d’aquest joc recreatiu i competitius.

A més, el programa guarda a la memòria la totalitat de la partida per poder compartir-la i emetre-la per Internet i per visionar quan es vulgui, alhora que pot generar un arxiu històric per estudiar l’evolució dels jugadors.