
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural portarà a terme durant el 2014 onze grans projectes i més de 30 actuacions complementàries. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ho ha anunciat aquest dilluns en la roda de premsa per presentar les accions previstes de l’Agència per al 2014. També han intervingut a la presentació el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Xavier Arola.
Entre aquests onze grans projectes n'hi ha un que afecta de ple Terrassa. Es tracta de l'obertura a la ciutat del pati històric del Vapor Aymerich, seu del mNACTEC que està previst que es produeixi el proper dia 20 de març. Amb aquest projecte el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa tenen la voluntat que el museu, l’edifici i el seu entorn esdevingui encara més un dels principals referents de la ciutat. S’impulsa l’obertura a la ciutat del pati històric i la posada en funcionament d’una cafeteria, en règim de concessió, que facilitarà la interconnexió entre la Rambla d’Egara i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
Amb aquesta intervenció s’aproparà encara més el museu i l’antiga fàbrica tèxtil a la ciutat i es guanyarà un nou espai públic, a més de millorar i dinamitzar la Rambla d’Ègara: l’entrada al pati suposarà una discontinuitat en la llarga façana del museu que generarà atracció i fluxe de públic, trencant una “zona freda” de la vorera de la Rambla. Des de l’Ajuntament de Terrassa i des del mateix mNACTEC s’està treballant per a que el nou espai generi activitat.
En aquest sentit, ja hi ha una primera activitat programada, un dels concerts del Festival de Jazz d’enguany. Per tal de fer possible l'obertura del pati històric, el museu ha hagut de canviar els circuits d'entrada i sortida del públic i modificar el vestíbul principal. Per la seva part, l'Ajuntament va analitzar l'espai conjuntament amb el museu i va realitzar un projecte tècnic per adequar-lo a ús públic.
La resta de grans projectes de l’Agència catalana del Patrimoni Cultural per al 2014 són: el desplegament del mapa del patrimoni cultural, el projecte 12x12, la creació de l’Espai Patrimoni, l’oferta educativa integrada, la posada en marxa de la Ruta 1714, l’ampliació del circuit de visita del jaciment d’Ullastret, la millora de les visites i els serveis prestats pels museus, el programa de restauració del patrimoni, el portal web del patrimoni català i una major socialització i comercialització dels equipaments culturals.
Els projectes
Portal web del patrimoni català
Amb l’objectiu d’establir noves formes de relació bidireccional amb els usuaris, es tracta de dissenyar estratègies de comunicació per a cada segment de públic, promocionar la visita a museus i monuments, generar plataformes web d’aportació de contingut per part dels usuaris i establir noves formes de relació amb els mitjans de comunicació tradicionals i els nous mitjans en línia.
Més socialització i comercialització dels equipaments
Es preveu actuar en espais patrimonials de l’Agència en àmbit de la col·laboració publicoprivada en gestió de concessions per a incrementar l’obtenció de recursos per reinvertir en el propi patrimoni, amb serveis de botigues, restauració, més utilització d’espais i aparcaments.
Millora de les visites i els serveis prestats pels museus
Mitjançant una execució eficient de programes anuals d’objectius amb l’Agència, basats en objectius, accions i indicadors de seguiment.
Programa de restauració del patrimoni
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya vetlla pel bon estat de conservació dels béns catalogats del patrimoni català, promovent la qualitat, el rigor i la innovació en les seves intervencions de conservació-restauració. Hi ha actuacions previstes a Empúries, al Monestir de Santes Creus, al monestir de Santa Maria de Ripoll, al monestir de Sant Joan de les Abadesses, en béns inclosos en el programa Romànic Obert i l’acabament de la restauració del mausoleu del General Joan Prim i Prats.
Desplegament del mapa del patrimoni cultural
Definir la cadena de valor relacionada amb la gestió del patrimoni a Catalunya. Aquest objectiu comporta mapejar els principals agents i empreses vinculats directament amb la gestió del patrimoni a Catalunya, estimar la dimensió econòmica dels principals sectors (directes i indirectes) relacionats amb el patrimoni a Catalunya i orientar l’elaboració del mapa a servir de base per a crear en el futur aliances publicoprivades en el sector i definir estratègies per a dinamitzar el patrimoni a Catalunya (orientades a aconseguir un major nombre d’usuaris i incrementar els recursos obtinguts).
Projecte 12 x 12
Es tracta d’actuacions encaminades a dinamitzar 12 espais patrimonials per incrementar-ne l’ús i el coneixement, la diversitat de públics i el grau de satisfacció dels visitants, així com vincular aquests conjunts a estratègies de desenvolupament territorial, millorant-ne també la gestió. Els 12 conjunts monumentals són: la ciutat ibèrica d’Ullastret, la ciutat grega i romana d’Empúries, el conjunt monumental de Tàrraco, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el Castell de Miravet, el Castell de Cardona, el Reial Monestir de Poblet, el Reial Monestir de Santes Creus, el Reial Monestir de Vallbona, el Turó de la Seu Vella. La Cartoixa d’Escaladei i la Universitat de Cervera.
Espai Patrimoni
Projecte de condicionament dels baixos del Palau Moja ubicar-hi un espai multifuncional que esdevingui un aparador de la Catalunya patrimonial. Aquest punt ha de ser: un aparador de la potència i diversitat del patrimoni cultural de Catalunya; un instrument al servei de la dinamització cultural i turística del patrimoni; un hub d’informació, que connectarà la visita presencial i els canals en línia, i un punt de venda de productes i serveis turístics vinculats als recursos patrimonials
Oferta educativa integrada
Amb l’objectiu d’integrar l’oferta educativa de l’Agència als dissenys curriculars del Departament d’Ensenyament, s’elaborarà un catàleg educatiu únic de l’Agència i un sistema de gestió de l’oferta integrat.
Posada en marxa de la Ruta 1714
Es tracta d’un itinerari-experiència pel territori vinculat als llocs i espais patrimonials lligats als fets del 1714. És una activitat lligada als actes commemoratius del Tricentenari. Els 10 escenaris de la Ruta 1714 són: Ermita de Sant Sebastià de Vic, Casa Museu de Rafael de Casanova (Moià), Castell i batalla de Talamanca, Castell de Cardona, Can Barraquer– Museu de Sant Boi, Castellciutat (la Seu d’urgell), Torre de la Manresana (Els Prats de Rei), Universitat de Cervera, el Turó de la Seu Vella de Lleida i El Born CC (Barcelona).
Ampliació del circuit de visita del jaciment d’Ullastret
Es tracta de la proposta d’adquisició d’un terreny annex al jaciment ibèric d’Ullastret amb els propòsits següents: facilitar, exposar i condicionar tot el recinte; oferir una nova visió del jaciment; disposar de més espai lúdic i de circulació; millorar el camí per a vianants des d’Ullastret al Puig de Sant Andreu en col·laboració amb l’Ajuntament, i aconseguir més coneixement del jaciment i oferir un nou relat.