Els joves talents del cinema europeu es reuneixen a Terrassa

La sisena edició del Base Film Festival comença dilluns amb la projecció de quatre òperes primes i les conferències de figures del món audiovisual internacional

Publicat el 09 d’abril de 2010 a les 20:15
Joves cineastes de tota Europa es donaran cita a Terrassa per tornar a portar una de les propostes més rellevants del món audiovisual a la ciutat, el Base Film Festival, organitzat per l'Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya (ESCAC) amb la col·labroació de l'Ajuntament, que subvenciona el programa amb 30.000 euros.

La sisena edició d'aquest festival d'òperes primes començarà el proper dilluns 12 d'abril i fins el divendres 16, amb la projecció del treball de quatre joves promeses del sector que ja han estat reconeguts a d'altres festivals.

Primeres figures, els talents del futur immediat del cinema, que explicaran la seva experiència als estudiants i ciutadans que s'acostin al Cinema Catalunya, als matins (11.30h) de dilluns a dijous, per veure les seves creacions.

El llargmetratge que obrirà el festival serà Crebinsky, del gallec Enrique Otero. Una producció que encara no està acabada i que requerirà del públic assistent per adquirir idees per tal que Otero la pugui finalitzar.

Dimarts es projectarà la pel·lícula francesa Les Beaux Gosses, de Riad Sattouf, que està rebent nombrosos premis a altres festivals, com el César. Dimecres serà el torn del llargmetratge Els nens de Diyarbakir, l'òpera prima de l'alemany Miraz Bezar, una mirada innocent a l'horror de la repressió que s'ha rodat a la conflictiva zona del Kurdistán (Turquia) i que ha aconseguit premis com el de la Joventut al festival de San Sebastià.

Per tancar el festival, dijous, la francesa Axelle Ropert presentarà el seu primer film La Famille Wolberg.
Les projeccions són una de les parts més populars del festival tot i que, com diu el director de l'ESCAC, Josep Maixenchs, la cita és una “masterclass” gegant. I és que els alumnes i visitants del festival també poden gaudir de les conferències de grans figures del cinema.

La novetat d'enguany està en el format “Diàlegs”, que contrastarà l'experiència de dos professionals que hagin treballat en una mateixa producció cada dia. Així, dilluns, visitaran l'escola el director Jo Sol i la directora de fotografia i muntatge Afra Rigamonti, que explicaran la seva feina al film El taxista ful.

Els seguiran el productor, Lluis Miñarro, i el director, Agustí Vila, (dimarts) de La Mosquitera. Dimecres serà el torn del director de fotografia artística, David Omedes, i de direcció artística, Oriol Puig, autors de la minisèrie 23F: el día más difícil del Rey. Per tancar aquest cicle, s'han convidat (divendres) el guionista Jorge Guerricaechevarria i la responsable de muntatge Mapa Pastor, de la pel·lícula Celda 211.

Aquest format innovador de “cara a cara” es combinarà amb les tradicionals conferències de personalitats destacades del cinema com el director Daniel Benmayor, el productor Edmon Roch, la guionista Claudia Llosa, el productor Christopher Seheppard i la directora Sally Potter. A més, s'ha convidat el director de curtmetratges Eduardo Chapero per què faci una sessió especial dedicada a aquest gènere.

“És una programació absolutament rodona que pretenem que comporti la consolidació del festival”, segons Maixenchs. “El festival està concebut com a una gran oportunitat per conèixer personalment a la gent que fa cinema”, la coordinadora general del festival, Núria Vidal, considera que un dels objectius de la proposta també és mostrar totes les professions relacionades amb el cinema, i no només la de director.

Macroprojecció a la Plaça Vella
Tot i que es tracta del festival d'una escola, la pretensió d'aquesta sisena edició és que tota la ciutadania s'impliqui i gaudeixi de la proposta. Així, per tancar la programació es farà una macroprojecció en una pantalla gegant, a l'aire lliure, a la Plaça Vella. “Volem que surti la vessant més popular i oberta portant el cinema al carrer perquè tothom visqui el festival i el faci seu”, el regidor d'Imatge i Comunicació, Jordi Ballart, espera que la pel·lícula que tanca el festival tingui la mateixa acceptació i espectadors que les d'anys anteriors.

En aquest ocasió s'ha triat Spanish Movie, una de les cinc pel·lícules espanyoles que més han recaptat aquest any, dirigida per Javier Ruiz Caldera, exestudiant de l'ESCAC, i rodada gairebé íntegrament al Parc Audiovisual.

La projecció tindrà lloc divendres 16 d'abril a partir de les 21.00 hores a la Plaça Vella.

El Base Film Festival va començar l'any 2004 en el marc de la celebració del Fòrum Internacional de les Cultures celebrat a Barcelona com a un festival de curtmetratges. Des de la tercera edició (2007), però, el Base es va convertir en un festival d'operes primes com a seu de foment de les primeres pel·lícules dels joves talents europeus i en aquests anys i amb l'arribada aquest 2010 de la sisena edició ja s'ha convertit en un referents dels festivals del sud d'Europa.