Els vins del Bages s’apropen als restaurants del Vallès

La Denominació d'Origen Pla de Bages presenta 11 cellers al Gremi d'Hostaleria de Terrassa. L’aposta pels productes de proximitat també inclou els vins i caves

Publicat el 11 de maig de 2011 a les 18:41
El Gremi d’Hostaleria no descansa després de la Fira Modernista, i ha presentat aquesta setmana una cata de vins a càrrec de la Denominació d’Origen (DO) Pla de Bages, “una DO petita però de molta qualitat” segons han dit tots els amfitrions de l’acte.

La presentació dels vins de la comarca veïna ha estat una iniciativa de la mateixa Denominació d’Origen, presidida per Valentí Roqueta, que assegurava: “és estrany que haguem tardat tant a venir”, estenent la mà al Gremi d’Hostaleria de Terrassa.

Lluís Ristol, president del gremi terrassenc, i que aposta clarament per la gastronomia de proximitat, va presentar un acte que va comptar amb la presència de Juli Soler, terrassenc i sommelier del Bulli, i Jaume Pont, sommelier responsable de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Vins històrics
El Bages ha estat històricament una de les comarques amb més producció vitícola de tot Catalunya. “Abans de la Fil·loxera”, lamentava Valentí Roqueta: “Ara hem tornat, no tenim tanta quantitat però hem recuperat la qualitat del vi”, assegurava.

El sommelier Jaume Pont va presentar les característiques de la producció vinícola del Bages: un clima ni càlid ni fred que permet el creixement del raïm al seu punt just, dóna com a resultat algunes de les varietats de raïm més preuades: “la reina és el picapoll”, que dóna un vi blanc molt reconegut. Pel que fa als negres, se conrea el Cabernet Sauvignon i el Merlot, sense anar més lluny, dos tipus de raïm que donen vins d’altíssima qualitat. Pont assegura que aquests dos raïms permeten l’elaboració d’un vi rosat “que en acabar la temporada encara conserven la fruitor”.

Pel que fa als negres, el Bages ha recuperat alguns dels vins tradicionals que “equilibren fruita i fusta”, deia Pont. “Però també fem vins moderns, en què predomina el producte i la terra”, i assegura que aquests vins surten al mercat “quan encara no estan acabats”. I recomana: “millorarien molt si els guardéssim una temporada”.

Potser els restauradors de Terrassa li faran cas, si es decideixen a adquirir els productes que van presentar els onze cellers delBages. La Casa Alegre de Sagrera es va omplir de gom a gom per assaborir aquests vins. L’afluència de públic i l’aposta continuada de Terrassa Gastronòmica per la cuina de proximitat dibuixen l’inici d’una bonica amistat entre el Gremi d’Hostaleria de Terrassa i la DO Pla de Bages.