Joan Albert, Premi Jazzterrassaman 2023

El saxofonista ha tocat 248 vegades a Terrassa, des del 1973. Tocarà el dijous 9 de març amb un grup de músics a la Nova Jazz Cava

El premi a Joan Albert li ha estat concedit per la seva llarga trajectòria i presència amb Jazz Terrassa
El premi a Joan Albert li ha estat concedit per la seva llarga trajectòria i presència amb Jazz Terrassa | Nebridi Aróztegui
21 de febrer del 2023
La llarga trajectòria com a saxofonista i la relació amb Jazz Terrassa han fet mereixedor a Joan Albert (Barcelona, 1950) del Premi JazzTerrassaman 2023, del Festival de Jazz d'enguany. El músic ha rebut el premi amb il·lusió i modèstia, perquè sap que és un càrrec de responsabilitat i el llistó està molt alt. Ha fet 248 actuacions a la nostra ciutat, des del 1973, tot i que porta tocant des dels 15 anys a altres poblacions. 

Per a en Joan Albert, el saxo tenor -el seu instrument principal- i ell son un de sol. "La Nova Jazz Cava ja és com casa meva, totes les vegades que hi he tocat m'he sentit molt a gust", ha declarat el músic. 

La Joan Albert Reunion oferirà un concert el dijous 9 de març a les 22 hores a la Nova Jazz Cava, amb un preu de 20 euros. Acompanyaran el saxofonista Erwyn Seerutoon a la veu, Josep Maria Farràs i Oriol Vallès a les trompetes, John Dubuclet al trombó, Guim G. Balasch al Saxo alt, Enric Carreras al Piano, Ramon Grimalt al Contrabaix, Xavi Ortiz al Baix elèctric i Adrià Font a la Bateria. 

Una vida plena de jazz

Els seus inicis com a instrumentista venen marcats per la música de Charlie “Bird” Parker i ampliada més tard amb el Hard-Bop, la influència d’aquest gènere sobre Joan Albert serà indeleble fins avui. La síntesi de la cultura musical europea i el soul dels esclaus negres que abandera John Coltrane l’il·lumina fins a fer-li canviar el clarinet pel saxo tenor.

Joan Albert és un home de la casa, peça clau de la tradició i la divulgació del Jazz a Terrassa, ciutat on s’hi ha passat 46 anys tocant en nombroses formacions i col·laborant amb centenars de músics nacionals i internacionals. 

La seva etapa terrassenca comença l’any 1972 quan el trompetista Josep Ma. Farràs el fitxa per entrar al Modern Jazz Sextet. A partir d’aleshores, la Jazz Cava del carrer Sant Quirze de Terrassa es converteix en l’escenari on comparteix amb molts músics americans establerts a Europa, fugint de la segregació del seu país, amb concerts memorables cada dissabte i diumenge. Parlem de músics com Dizzy Reece, Carmell Jones, Lou Bennett, Pony Poindexter, Slide Hampton, Joe Henderson, Johnny Griffin, Billy Brooks, Gene “Migty Flea” Connors o el Trio d’en Tete Montoliu (amb Eric Peter al contrabaix i Peer Wyboris a la bateria). La llista de músics del territori que han compartit directe amb Joan Albert és també inacabable: Benjaín León, Francesc Burrull, Adrià Font, Josep Ma Farràs, Lluís Rambla, Kaito Solís, Lucky Guri, Pere Soto, Jorge Pardo, Carles Benavent, Perico Sambeat, Jordi Rossy o Raynald Colom.

Líder en diverses formacions, al llarg dels 50 anys de carrera ha format part de Josep Ma Farràs Quintet, 800 Watts, Lluís Rambla Trio, Jazz Five, Quintet Egara, Vanguard Jazz Quartet, Tempus Fugit, Wabash, la Big Band Jazz Terrassa, Pony Poindexter Jazz Quartet, Leonardo Luz Quartet, Lucky Guri Quintet o Sahara, entre d’altres.

En el seu concert de celebració al 42FJT hi podrem veure una rèplica del mític grup terrassenc Quintet d’Egara i també una de les seves actuals formacions, Kailash. El protagonista de la vetllada anirà alternant una selecció de músics d’un significat especial al llarg del seu recorregut artístic, tant en formació quartet, quintet i sextet, per acabar amb tots els convidats a sobre l’escenari de la Nova Jazz Cava.