La ciutat celebra la restauració de la Seu d'Ègara

Els actes commemoratius tindran lloc diumenge amb la presència d'importants personalitats del món de la política i la religió, entre ells, el president de la Generalitat, José Montilla

Publicat el 01 d’octubre de 2009 a les 19:40
La seu d'Ègara, el conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere, lluirà com mai el proper diumenge dia 4 d'octubre. Serà el dia oficial en què se celebri el final del llarg procés d'excavacions, estudis i museïtzació del patrimoni més emblemàtic de la ciutat.

Personalitats de la política, de la religió cristiana i de la societat terrassenca i catalana es vestiran de gala per celebrar-ho en una jornada plena de música, dansa, rituals religiosos i, com no, història i cultura.

Santa Maria, Sant Pere i Sant Miquel obriran les seves portes al públic amb visites guiades gratuïtes durant tot el dia. A partir de dilluns i durant tot el mes d'octubre, també es podrà entrar de franc per tal de conèixer el resultat de més de deu anys de feina.

La festa començarà diumenge a les onze del matí amb la representació de la història de les esglésies a càrrec d'Acció Teatre amb Un tal Kubilós.

A dos quarts de dotze del migdia, el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, oficiarà una missa a Sant Pere acompanyat de l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i els bisbes de Tarragona i Sant Feliu.
El president de la Generalitat, José Montilla, el president de la Diputació, Antoni Fogué, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, seran els polítics que acompanyaran a l'alcalde, Pere Navarro, en l'acte oficial de la celebració.

La gran festa arribarà, però, a partir de dos quarts d'una del migdia amb espectacles culturals com el concert d'orgue i tenora de Jordi Figueras i Jordi Molina, que ompliran de música tot el recinte.

Els dos esbarts de la ciutat, l'Esbart Egarenc i l'Esbart del Vallès, actuaran per primera vegada junts en el ball de Muixeranga amb música de la Cobla de la Vila d'Olesa i la companyia Deambulants oferirà un espectacle de dansa aèria.

I és que la ciutat vol que la fita se celebri amb “un acte molt solemne”, donat que es tracta d'un espai patrimonial “d'importància religiosa, històrica i cultural de primer nivell, no només a novell local i nacional, sinó també a nivell internacional”, segons afirma l'alcalde, Pere Navarro.

El rector de la parròquia de Sant Pere, Antonio Deulofeu, s'ha mostrat especialment agraït per totes les persones i institucions que han participat en la restauració del conjunt i ha afegit que “serem acollidors amb tothom i fidels al què som”.

El bisbe, Saiz Meneses, s'han confessat “impressionat” per l'espai, ja que “és el fruit de la fe d'un poble que ha esdevingut història, art i cultura” i un nexe d'unió des de fa setze segles. Meneses considera que la seu d'Ègara “són les nostres arrels que no hem de perdre”.

Navarro ha anunciat que l'Ajuntament estudia la forma de presentar el conjunt monumental, únic a Europa, com a Patrimoni de la Humanitat, un procés que es farà, però, a llarg termini.