
El plenari del Consell Municipal de la Cultura i les Arts ha aprovat la proposta de treball i el calendari a seguir per a la redacció del "Llibre blanc de la cultura de Terrassa". L'objectiu és que aquest document reculli les aspiracions culturals dels terrassencs i que serveixi de guia per a la política cultural de la ciutat.
Per aquest motiu, prèviament a la seva redacció es desenvoluparà un ampli procés de participació adreçat a la comunitat cultural, al teixit associatiu i a la ciutadania en general per tal d’assolir un gran consens ciutadà.
El projecte per a la redacció del llibre blanc de la cultura preveu tres fases de treball que inclouen diferents actuacions i que compten amb un calendari establert. Com a punt de partida, es tindran en compte els eixos i projectes estratègics que es van establir, prèviament, amb el Pacte Cívic per la Cultura de Terrassa aprovat l'any 2011. Les fases previstes són:
- Fase 1: 'La ciutat que sabem'. Per conèixer a fons l'àmbit cultural de la ciutat actual, s'han dissenyat dues actuacions diferents: la celebració del "Primer Congrés de la Cultura a Terrassa", previst per al pròxim mes de setembre, i la creació del "Banc de pràctiques culturals", un espai virtual que faciliti la comunicació i l'intercanvi de la comunitat cultural de la ciutat. Així mateix, aquesta eina pretén donar visibilitat al sector cultural. La previsió és que el "Banc de pràctiques" estigui enllestit el desembre de 2012.
- Fase 2: 'La ciutat que pensem'. En aquesta fase es pretén identificar les actuacions necessàries per assolir els eixos estratègics establerts. Per això, es portaran a terme taules rodones, entre els mesos de gener i febrer de 2013, i es constituiran grups de treball multisectorials per a cadascun dels eixos estratègics. Cada grup disposarà d'un conductor que s'encarregarà de generar debat, recollir les propostes i trametre els documents. Es faran diverses reunions, entre els mesos d'abril i juny de 2013, en funció de la tipologia de cada grup i es plantejaran les propostes a les taules sectorials del Consell Municipal de la Cultura i les Arts.
-Fase 3: 'La ciutat cultural que volem'. En aquest punt del procés es prioritzaran les actuacions plantejades en la fase anterior i es decidiran quines s'inclouran finalment al "Llibre blanc de la cultura". Per aquest motiu, es preveu un procés de participació ciutadana obert a tota la ciutat per tal d'obtenir el màxim grau de consens possible.
Un cop desenvolupades aquestes tres fases de treball, es constituirà el consell de redacció per donar forma a la publicació dels materials treballats. El document final del "Llibre blanc de la cultura de Terrassa" es proposarà per a la seva aprovació al ple municipal de l'Ajuntament. La previsió és que estigui enllestit el novembre de 2013.
La redacció del "Llibre blanc de la cultura de Terrassa", un dels projectes inclosos al Pla de Mandat 2011-2015,. A més de recollir les necessitats culturals i fer de guia de la política cultural, aquest document pretén incrementar la visibilitat del sector cultural a la ciutat i el seu capital humà. Així mateix, la voluntat és que la cultura sigui un projecte compartit entre tots els agents culturals de la ciutat i que el Consell de la Cultura i de les Arts esdevingui l’espai de debat prioritari de les polítiques municipals en aquest àmbit.
Com a punt de partida per al treball de participació, s’han tingut en compte els següents eixos estratègics, que estan inclosos al Pacte Cívic per la Cultura:
-La capitalitat cultural i la projecció exterior: es treballarà per potenciar la imatge exterior que es té de Terrassa com a capital cultural, promocionar la riquesa cultural existent de la ciutat i crear noves ofertes atractives a partir dels recursos existents.
-La connectivitat cultural: l'objectiu és conèixer totes les iniciatives i dinàmiques que configuren la realitat cultural de Terrassa ; establir espais de cooperació i col·laboració estables i oberts a tots els agents ; optimitzar els recursos existents i promoure les iniciatives multidisciplinars i amb voluntat d'innovació.
-La cultura com a eina de cohesió social: es pretén dotar als districtes d'espais de centralitat cultural; donar visibilitat de ciutat a les activitats i les dinàmiques culturals de qualitat que es generen als districtes; reflectir la diversitat ciutadana en les festivitats i dinàmiques culturals terrassenques i generar nous públics.
-La governança: el pacte preveu posar en marxa una governança basada en la concertació entre els agents culturals de la ciutat; facilitar recursos públics per a la millora de les condicions dels agents culturals en benefici del bé comú; promoure les noves vies de participació.
-La innovació i la creativitat cultural: la voluntat és consolidar una filosofia creativa i innovadora en l'àmbit cultural; donar suport a iniciatives privades que responguin a criteris d'innovació i creativitat, i promoure l'I+D+i cultural a través d'una major vinculació entre el sector cultural i les institucions de la ciutat que generen cultura de la innovació (centres universitaris, empreses culturals, etc...).