La flama del Canigó encén Terrassa

Antoni Pladevall: El foc ha esdevingut un "poderós agent de catalanitat i de denúncia contra tants botiflers que, més o menys camuflats, ens volen dividir per fer-nos perdre l'esperit i els sentiments que ens mantenen encara com un gran poble"

Publicat el 23 de juny de 2013 a les 18:21
La flama del Canigó al peveter Foto: Joan Manel Oller

Òmnium Terrassa
ha portat la Flama del Canigó al cor de la ciutat. La festa d’encesa dels Focs de Sant Joan s'ha fet a la plaça Vella. La flama es va recollir dissabte al cim del Canigó, i va ser traslladada fins a la seu local d’Òmnium, al Centre Cultural de la Rambla, on ha romàs unes hores.

La Flama ha arribat en cercavila cap a un quart de 8 del vespre, des del carrer Major, acompanyada de la Colla de Grallers i Tabalers dels Castellers de Terrassa, i ha encès el peveter, situat al petit escenari de la plaça Vella. Tot seguit, el president d’Òmnium Terrassa, Xavier Ordeix, ha llegit el Missatge de la Flama, elaborat enguany pel capellà i historiador Antoni Pladevall i Font. L'autor, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, remarca en el seu text que la Flama ha esdevingut un "poderós agent de catalanitat i de denúncia contra tants botiflers que, més o menys camuflats, ens volen dividir per fer-nos perdre l'esperit i els sentiments que ens mantenen encara com un gran poble".

La regidora de l’Ajuntament de Terrassa, Teresa Casals, ha clos adreçant unes paraules als assistents. També hi havi la regidora de CiU Mariona Vigués.

L’acte havia começat a les sis de la tarda amb un espectacle d’animació infantil, a càrrec del pallasso i mag Serafí Didó.

La tradició de la flama es remunta al 1955, quan Francesc Pujadé, excursionista, enamorat del Canigó i vilatà d'Arles (Vallespir), inspirant-se en el poema 'Canigó' de Jacint Verdaguer, va tenir la iniciativa d'encendre un foc la nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i des d'allà repartir-ne la flama per totes les terres de parla catalana com a símbol d'identitat comuna. La Flama es renova cada any amb una foguera feta amb llenya procedent de diversos punts dels Països Catalans.