La història de Terrassa s'arxiva en 3.200 metres quadrats

El Departament de Cultura ha realitzat una inversió de 4.862.634 euros per a la construcció i equipament de la nova seu de l'Arxiu Històric

Publicat el 09 de juny de 2014 a les 17:58
Aquest dilluns ha obert les portes la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, que va ser creat l’any 1982 com a arxiu depenent de la Generalitat de Catalunya. La seva ubicació a Terrassa va respondre a la llarga tradició que a la ciutat hi havia hagut en matèria d’arxius. L’arxiu va viure diferents etapes al llarg del segle XX, que culminen en l’actual inauguració de la nova seu.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha dit avui que per a la ciutat "tenir aquest arxiu, amb tot el que representa a escala de país, és un honor, un orgull i una responsabilitat". Ha destacat el pes específic en l’àmbit arxivístic català d’aquest equipament, l’ha qualificat de “peça clau dintre del patrimoni documental del nostre país".

El Departament de Cultura ha realitzat una inversió de 4.862.634 euros per a la construcció i equipament de la nova seu, en els terrenys cedits per l’Ajuntament de Terrassa. L’edifici, obra de l’arquitecta Isabel Rodon, disposa de grans finestrals que permeten la transparència i l’entrada de llum natural. L’equipament permet una concepció de l’arxiu com a espai públic on la transparència i l’accés a la informació són els eixos centrals, tot trencant amb estereotips tradicionals de centres tancats. 

L'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa custodia actualment un total de 229 fons documentals amb un volum de 4.877 metres lineals  de documentació, a més 250 metres lineals més de biblioteca auxiliar i administrativa local, reial i senyorial, notarial religiosa, empresarial i particular. El document més antic custodiat és un fragment de còdex amb escriptura visigòtica datat del segle IX. 

El nou equipament té la finalitat de preservar, conservar, tractar i difondre el patrimoni documental d’àmbit local i comarcal, per la qual cosa incorpora les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Els serveis que l’arxiu ha prestat als ciutadans i a les administracions en els darrers anys el situa com un referent a Catalunya, tot esdevenint una institució promotora de la innovació i de la gestió del coneixement a la comarca de la del Vallès Occidental. 

L’arxiu desenvoluparà una important funció d’agent cultural i social al servei de la comarca i de Terrassa, la seva capital. A més, l’arxiu també té la missió d’assessorar les administracions locals i aquelles institucions que ho sol·licitin en matèria de gestió dels seus documents i en la implantació de sistemes de gestió documental. Aquesta funció abasta tant a la documentació en suports tradicionals (paper, pergamí, negatius fotogràfics, etc) com els suport electrònics i documents digitalitzats, propis de la tramitació administrativa actual, l’e-administració.

L'acte ha estat presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell; amb la presència de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i de la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza. La nova seu està ubicada a Terrassa i permet ampliar i millorar les instal·lacions i els recursos humans assignats.


La nova seu de l’Arxiu comarcal
Sobre una superfície de 3.200 m2, la nova seu de l’arxiu es divideix en tres àrees:

- Àrea de 5 dipòsits i un dipòsit per a formats especials a la planta inferior.

- Àrea de 3 dipòsits en una planta superior, amb moll de càrrega i descàrrega, secció de desinfecció i neteja i magatzems.

- Àrea principal amb un dipòsit, sala de treball interna, sala de digitalització, dues sales de suports especials per a la preservació de la fotografia (una sala a 2º i 35

– 30 HR per fotografia i pel·lícules a color i un altra sala a 10º i 45 HR per la resta de fotografia), sala de treball externa, sala de consulta, un espai per a activitats de formació i una sala polivalent gran capacitat.
 
El Consell Comarcal del Vallès Occidental manté un conveni amb l’Ajuntament de Terrassa per a la gestió de l’Arxiu Comarcal. En el marc d’aquesta col·laboració des del Consell Comarcal s’assumeixen tasques vinculades al tractament, descripció i classificació dels fons propis de l’Arxiu i dels nous ingressos, així com la seva divulgació i difusió. Alhora, es participa en projectes de tractament digital i en el desenvolupament de propostes de preservació de documentació electrònica a llarg termini. Des de l’any 2007 el Consell Comarcal del Vallès Occidental compta amb un tècnic superior especialitzat en arxivística que treballa al mateix Consell i també desenvolupa tasques a l’Arxiu Comarcal.