L'arcada i la porta de Cal Santiago se salvaran

La part més emblemàtica de la casa més antiga de l'Antic Poble de Sant Pere es desmuntarà i es guardarà al Museu de Terrassa

Publicat el 02 de maig de 2013 a les 20:01
Arcada i porta de la casa de l'Antic Poble Foto: Toni Fages

La part més interessant i de valor de Cal Santiago se salvarà. Tot i que la façana de la casa més antiga del carrer Major de l'Antic Poble no es conservarà, s'ha arribat a una solució per conservar l'arcada i la porta.

La Torre va destapar en la seva darrera edició la desaparició de l'immoble, al número 35 del vial, després de la denúncia feta per l'Associació de Veïns. Jaume Rosset, el seu president, recorda que en no estar catalogada, "no hi havia cap possibilitat de salvar la façana" i es va proposar a l'Ajuntament de Terrassa salvar els elements més emblemàtics, guardardant-los a les dependències del Museu de Terrassa.


"Això permetria que, en un futur, quan es consideri oportú, es pogués reconstruir, per exemple en un hipotètic centre d'interpretació dels orígens rurals de l'Antic Poble".
Un municipi, que cal recordar, va desaparèixer el 1904, per a ser agregat a les dues grans ciutats dels rodals, Terrassa i Sabadell. Malgrat tot, els seus veïns han conservat part del llegat i el sentiment de pertinença a quelcom més que un barri.
L'edifici recorda com deuria ser el carrer principal de l’antic Poble de Sant Pere. No fa massa anys encara restaven altres cases similars de caire pagès amb el seu característic portal de mig punt, que permetia l’entrada de les cavalleries.
Durant un temps a Cal Santiago, i per Festa Major, s'hi feien exposicions d'eines agrícoles i s'hi mostraven documents antics relacionats amb el poble.

L'Àrea de Planificació Urbanística i Territori ha acollit la proposta i farà que sigui possible. L'agilitat de les gestions eren imprescindibles atenent que l'enderroc s'executarà en breu.

L'arcada i la porta serà desmuntada sota la supervisió dels tècnics del Museu de Terrassa i emmagatzemada a les seves instal·lacions per a un futur ús, encara per determinar, en el propi Antic Poble.

Jaume Rosset agraeix a tots els veïns, als impulsor de la campanya Salvam Can Santiago, als responsables de l'Ajuntament i també a La Torre que han fet que una part de la façana no es perdés. El president escriu que els propietaris tenen ja la llicència d'enderroc. Urbanisme de Terrassa va concedir la llicència un cop comprovat que l'edifici no estava protegit i que, a partir de llavors, el procés no pot tenir marxa enrere.

"Des de l'Associació de Veïns no tenim arguments per saber si, més enllà de les nostres raons sentimentals, hi ha motius sòlids, de tipus històric i arquitectònic, per salvar-la. Fins i tot tenim dubtes de, si es decidís salvar-la, si realment es podria fer, atenent que, pel què sembla, és una façana de terra i la casa ja està feta malbé en el seu interior".  "Des de l'Associació tenim clar que cal preservar la identitat de l'origen rural de l'Antic Poble i ens agradaria que la façana se salvés. Però no tenim arguments ni suports per emprendre més accions.", explica el seu president.