L'enigma matemàtic amb pomes, plàtans i cocos intriga milers de persones

Publicat el 19 de febrer de 2016 a les 20:12

L'enigma


Pomes, plàtans i cocos són les fruites que formen part d'una "simple" equació matemàtica en la que s'ha d'endevinar el valor de cadascuna d'elles per saber la resposta correcta. Sembla senzill però el cert és que ningú ha aconseguit posar-se d'acord amb la solució. El seu origen és desconegut, tot i que es creu que ha estat circulant per les xarxes socials des del desembre i que ha reaparegut aquests dies.

A simple vista, podem arribar a una conclusió clara i ràpida: si la suma de les tres pomes dóna 30, s'entén que cada poma equival a 10. Així, 10+10+10=30. De la segona equació sabem que la poma val 10 i que no sabem quant valen els plàtans, però la suma total dóna 18. Per deducció, podem concloure que cada grup de plàtans equival a 4. De manera que 10+4+4=18.

En la tercera línia, coneixem el valor del manyoc de plàtan (4) i que el resultat de restar-li un coco, el valor del qual desconeixem, dóna 4. Això fa pensar que el coco equival a 2. De tal manera que 4-2=2.

En l'última equació, es demana endevinar el valor d'una poma, d'un coco i d'un manyoc de plàtans. Se suposa que coneixem tots aquests valors: 10, 2 i 4 respectivament. Tot i iaxò, és aquí on ningú es posa d'acord. A priori, amb les dades que tenim, la suma total seria 16 (2+10+4), encara que algunes de les respostes d'altres usuaris consideren vàlides són 14, 15 i fins i tot, 20.

Així, si ens fixem en la imatge, serem capaços de distingir algunes diferències entre els fruites. Per exemple, hi ha una subtil diferència entre el manyoc de plàtans de la 2a imatge i 3a equació comparada amb la 4a. De la mateixa manera, en la 3a equació hi apareixen dues meitats d'un coco, o sigui, un coco sencer, mentre que en la 4a hi apareix una meitat. Això és el que ha portat a molts internautes a canviar el valor de les fruites i, per tant, el resultat.

Alguns creuen que aquest subtil canvi no influeix en el resultat. D'altres, al contrari, han assumit que si 4 plàtans valen 4, en l'última equació en la que apareix un manyoc de tres plàtans, equivaldria a 3, i el resultat final seria 15. I si un coco sencer equival a 2, mig coco equivaldria a 1, i el resultat final seria 14.

Segons recull Daily Mail, el dr. Kevin Bowman, de la Universitat Central de Lancashire, va va dir: "Es pot interpretar de moltes maneres; una única forma no és més correcta que l'altra". "El que està clar és que no hi ha una ambigüitat en la primera equació. El problema apareix quan es veu que no tots els plàtans són els mateixos i tampoc els cocos, pel que es podria dir que tots ells representen quantitats diferents", conclou.