
El terrassenc d'adopció Jaume Cabré va ser el passat dijous al Centre Excursionista. L'expectació era molta i bona prova és que l'acte va tenir molt bona acollida de públic. La presentació de l'escriptor va anar a càrrec de Jaume Aulet que va fer d'introductor a l'obra de Cabré.
A Cabré molts el recordaran amb especial afecte per ser l'autor de La Teranyina, la popular novel·la ambientada a Feixes (una literaturització de Terrassa) durant els anys convulsos de principis del segle XX. Amb aquella novel·la el filòleg va començar a deixar petja. Una empremta que amb els anys ha anat creixent també internacionalment, ja que les seves obres han estat traduïdes amb tant o més èxit a països com Alemanya o Itàlia.
Cara a cara
L'any passat va publicar Jo confesso, una carta d'amor d'algú que ha estimat de forma incondicional; d'algú que se sent culpable d'una mort violenta; d'algú que no entén el mal que recorre la història d'Occident. És una novel·la sobre l'ànima de l'Europa que hem rebut i la que oferim a les generacions futures. Amb aquesta faraònica obra, Cabré ha estat extensament reconegut recollint premis com el Jaume Creixells o la Crítica Serra d'Or.
En una ressenya que el professor universitari i col·laborador de La Torre va fer sobre la darrere obra de Cabré explica que "després de Les veus del Pamano semblava difícil pensar que Jaume Cabré ens pogués sorprendre amb alguna nova proposta de la mateixa envergadura i qualitat. Un cop més, però, el novel·lista ens ha deixat ben sorpresos i astorats: Jo confesso fa un pas endavant en la seva trajectòria literària i és, sens dubte, una fita –encara més alta– en el panorama de les lletres catalanes". Aulet ho té clar, malgrat que en un primer moment el volum pugui espantar, exclama "si no heu llegit encara la novel·la, feu-ho. Si ja l'heu llegida, rellegiu-la. I si l'heu rellegida, torneu-hi. Hi descobrireu la confessió, sí, però per damunt de tot el que hi descobrireu és la literatura".