Més de vuit mil espectadors a la Jazz Cava

Entre els mesos d’octubre a juliol s'han programat 106 actuacions musicals

Publicat el 24 de juliol de 2013 a les 17:35
El trompetista Josep Maria Farràs

La Temporada Estable 2012-2013 de la Nova Jazz Cava, organitzada per Jazz Terrassa - Club de Jazz d’Amics de les Arts i JJ.MM . amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i d’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha estat intensa i diversa musicalment. L’activitat musical programada entre el 18 d’octubre i el 20 de juliol ha assolit una assistència propera als 8.000 espectadors, seguidors d’un total de 106 actuacions. D’aquestes, 72 han estat concerts de pagament amb una participació de 5.930 espectadors i una mitjana de 82 espectadors/concert, una xifra que mostra l’augment de públic respecte a la passada edició amb un increment de 15 espectadors/concert, i 34 Jam Sessions d’entrada lliure dedicades a la improvisació i als valors emergents del jazz català, celebrades tos els dijous a la “Cava Club” amb una participació estimada en 1.300 espectadors. Indicadors favorables per a la consolidació de l’activitat musical a la Nova Jazz Cava que el febrer vinent commemorarà 20è aniversari de la seva obertura el 1994.          
 
Diversitat estilística i actualitat musical

La programació musical oferta ha estat força variada estilísticament amb la presència de figures internacionals de renom, formacions nacionals reconegudes dins del gènere, presentacions de nous projectes i treballs discogràfics, així com programació de músics novells. Del jazz de tall més clàssic amb propostes com les de Toni Solà Quartet + Josep M.Farràs, Benjamín León-Pere Soto-Adrià Font, Jazzman amb Pere Ferré, Farràs-Romaní Hot Jazz Cats, Lasco-Romaní Hot Jazz, La Vella Dixieland amb Marian Barahona o Farràs-Puigbò-Ortiz-Font, al jazz orquestrat de La Locomotora Negra, A la Big Bom Band, Travelling Brothers Big Band o la Big Band Blues-The New Generation coincidint amb la Festa Major. Del jazz coral amb Wom Trio + Jazz Cor, al jazz vocal amb el trio de Susana Sheiman o Laura Simó & Francesc Burrull.

Alguns dels concerts programats han estat exclusius, debut a Catalunya i/o producció pròpia com l’actuació del vocalista i pianista nord-americà Rogiérs amb Mario Rossy i Marc Ayza, Jayme Marques & Luna Cohen “Centenari Vinicius de Moraes” o la Marc Miralta Flamenco Reunion. Dels artistes internacionals destacats, els saxofonistes nord-americans Gary Smulyan, Dick Oatts i Chris Cheek, tots ells acompanyats per formacions catalanes de primer ordre, o la col.laboració estel•lar entre els joves germans O’Farrill procedents de Nova York i el quintet del saxofonista valencià Perico Sambeat. Tanmateix les presentacions de nous treballs discogràfics han format part important del programa amb la presentació d’àlbums com “Estrada do Sol” de Luna Cohen Grup, “Rhythm Complicity” de Roger Blàvia, “Escape” de Cece Gianotti, “My Friend Marko” de Marco Mezquida Trio, “Free Art Ensemble” directe enregistrat a la Nova Jazz Cava del col.lectiu FAE sota la direcció d’Agustí Fernàndez, “Nova” d e Jordi Batiste, “Gemini” de Jordi Gaspar-Jordi Bonell-Roger Blàvia, “Broten” de Dick Oatts J.A.M. Trio & Dick Oatts, “Feeling Good” d’Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet, “Ad Libitum” de la banda Bullfrog, els treballs homònims de The Last Minute Experience i Brooken Quartet Meet Josep M. Farràs o “Quicolabora” de Pi de la Serra.

Novament el cicle nadalenc ha assolit la màxima participació, seguit per 1.579 espectadors i amb una mitjana de 175 espectadors/concert als nou celebrats. Una programació variada que comptà amb les actuacions d’Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet, el blues elèctric de Bullfrog, el projecte orquestrat A la Big Bom Band amb David Pastor, la producció exclusiva Boppers Ding Dong, la proposta internacional Hammod Groove Summit i la 9ena Blues & Boogie Reunion amb els pianistes Carl Sonny Leyland, Jean-Pierre Bertrand i Lluís Coloma Trio que van emplenar la sala del Ptge. Tete Montoliu. La promoció de formacions novelles i/o emergents com els Combos del Conservatori de Música, Verd i Blau, Marina Tuset & Andreus, Oriol Vallès Groovin’ Reunion o Pèsols amb Beicon i de gèneres afins com el blues, la fusió, el flamenco, el rock, el soul o la cançó amb formacions com Aida Strings, Plomb, Go Ahead, Cesc Freixas, Litus, D’Callaos, Amusic Skazz Band, The Hit Makers Soul Band o Funktònic s, ha acostat al públic estètiques sonores diverses. I en l’àmbit de les coproduccions, cal fer esment de la 2a edició del DiegoEstival amb 227 espectadors i organitzat pel Soul Vespa Scooter Club.

Novetats com la “painting action” amb l’artista Carles Bros i el grup de Geni Barry celebrada al mes de novembre, va combinar pintura i música a temps real. Una acció molt celebrada i que proporcionava al club la imatge del cartell del 32è Festival de Jazz Terrasssa. La poesia i música també s’agermenava amb l’espectacle “Sons amb Dones” amb la música de Peter Delphinich, així com el PicaJazz “tastet estiuenc” amb el que s’inaugurava el recuperat cicle d’estiu al pati “Jazz a la Fresca” amb una assistència de prop de 300 espectadors als quatre concerts programats.

Igualment l’acció promocional d’acces lliure als concerts pels estudiants matriculats a escoles de música de Catalunya iniciada ja fa tres temporades, fomenta l’assistència d’aquest col•lectiu als directes que, juntament amb la diversitat de la programació, contribueix a la creació de nous públics. És remarcable també el suport i difusió del swing ballable amb l’organització de cursos de “lindy hop” tots els dimecres a la Nova Jazz Cava amb el col.lectiu Terrassahoppers, així com l’organització de concerts de swing ballable amb bandes com els Cava Hoppers amb Gemma Abrié, Carrie Lewis & His Shiny Stockings i els Hotswingers, seguits per 200 balladors.

Activitats Complementàries:
L’organització de concerts externs és un altre dels camps d’acció, així com la col.laboració de Jazz Terrassa en l’organització d’activitats com la Nit del Misteri-Premi Ferran Canyameras i l’actuació del cantautor menorquí Guiem Soldevila en col.laboració amb Omnium Cultural, els concert de les bandes Cybee, Altercat i Rafa Valls, o la representació de l’obra “La Idea d’Europa” d’Òscar Intente. Altres activitats realitzades que han rebut el suport del Club són la programació del cicle de poesia i música ‘La Deu de les Veus’, organitzat per Mirall de Glaç –vocalia de literatura d’Amics de les Arts- o els tallers de Lindy Hop que s’han celebrat a la Nova Jazz Cava amb gran participació. En l’àmbit pedagògic, s’ha participat en l’elaboració del programa “Visquem el Jazz” organitzat pel Patronat Municipal d’Educació (PAME) i adreçat a la formació musical dels alumnes de secundària. La presentació en el marc de l’aula i la cloenda del cicle amb l’espectacle “Swing a l’Escola”, am b un total de cinc actuacions a la Nova Jazz Cava, han apropat el jazz a un total de 1.377 alumnes de 27 centres educatius.

Malgrat la reducció pressupostaria que ha patit l’activitat musical organitzada, hem d’agrair la col.laboració de tots els que ho han fet possible i mostrar la satisfacció de l’organització satisfacció pels resultats creixents obtinguts amb els que donem pas a les vacances d’estiu. Amb la prudència que exigeix la situació econòmica general a la que estem sotmesos, iniciarem un nou curs musical que desitgem pugui mantenir la seva qualitat i participació. El Club de Jazz Terrassa reprendrà l’activitat musical a la Nova Jazz Cava a partir del 17 d’octubre amb la Temporada Estable 2013-2014.