\"No hem de perdre la por a la llibertat\"

Pau Miserachs presenta a l'Abacus "Ni república ni democràcia", un recull d'articles sobre la foscor de la transició

Publicat el 17 de febrer de 2012 a les 19:01
Pau Miserachs, al mig, entre Francesc Castany i Josep Maria Vall Foto: C.B.

La llibreria Abacus ha estat l'escenari de la presentació de "Ni república ni democràcia. De la transició a la indignació", (Duxelm Editorial) un llibre escrit per Pau Miserachs en què es qüestiona el caràcter democràtic de l'Estat actual. L'autor, el candidat número 33 d'ERC a les eleccions de 1977, ha aplegat un conjunt d'articles breus de l'època que encara tenen vigència. Miserachs convida a la reflexió, el debat i l'estudi sobre el "buit democràtic" entre 1981 i 2011. "La democràcia es basa en la voluntat del poble i no en la supremacia de la llei, tal i com diu la Constitució".

Com a mals del sistema polític actual, l'escriptor ha citat el bipartidisme i la manca de transparència, i ha demanat més humilitat i autocrítica als partits, que considera que són "o de funcionaris o d'aparell". Miserachs reclama un canvi en el model de gestió pública, "cosa que no significa privatitzar-ho tot", insta a l'Administració a estar al servei de la ciutadania (i no al revés) i aposta per acabar amb els guettos socials i rehabilitar els barris.

No quedar-se de braços plegats
Miserachs ha lamentat l'absència d'esperit crític per revoltar-se davant del context actual. "La gent ha perdut la capacitat de reacció i si no tenim capacitat d'indignació donem la raó als qui estan al poder". L'expolític ha apel·lat a l'efecte taca d'oli per lluitar contra fenòmens com la corrupció, que ja succeïa durant la dictadura. "Al 1967 amb Fraga, si no tenies un militar al Consell d'Administració no tenies fàbrica".

Respecte a Catalunya, Miserachs demana al Govern que ajudi els empresaris per tal de fer visible el país a l'exterior davant de la soterrada aliança entre PP i PSOE, "dos partits que volen la unitat d'Espanya, que mai ha tingut tradició democràtica".

Transfranquisme
Francesc Castany, el periodista que ha presentat l'acte, no s'ha mossegat gens la llengua a l'hora d'analitzar el panorama polític estatal del segle XXI, hereu d'una transició que qualifica de "transfranquisme" perquè es va produir "un traspàs de poders sense ruptura". Castany ha recordat una recent desclassificació de documents a Alemanya, en què, segons el diplomàtic de l'època, "el rei va brindar per l'acció dels colpistes" i demana un discurs "anticolonial" per aturar l'onada d'anticatalanisme.

El periodista també ha recordat que aquesta setmana TV3 va emetre el reportatge "Monarquia o república", això sí, "a hores intempestives", dos anys després d'haver-se anunciat i després de "patir censura". Segons Castany, això demostra "la por que hi ha a parlar d'aquest tema en profunditat". Segons ell, Miserachs és un autor "profètic" mentre que Josep Maria Valll, editor de Duxelm, ha recalcat "la valentia i contundència" de l'autor, quelcom gens freqüent en aquest tipus de gènere.