«Quan convé seguem cadenes», la pel·lícula de la independència

Antoni Verdaguer, de Terrassa, encapçala el projecte cinematogràfic que vol difondre mundialment la consecució de la sobirania i que comptarà amb guió de Manel Bonany i Salvador Cot

Publicat el 21 de setembre de 2012 a les 22:53
Salvador Cot, Antoni Verdaguer, Isaac Albert i Manel Bonany, en la presentació de la pel·lícula Foto: J.P./N.D.

L'efervescència que viu Catalunya i que augura canvis polítics a curt termini necessita d'una pel·lícula que expliqui al món els esdeveniments d'una societat que camina directe cap a la llibertat. I aquest repte l'ha entomat el director terrassenc Antoni Verdaguer, que aquest divendres ha presentat Independència 2014, un projecte cinematogràfic que es pot convertir "en la primera pel·lícula de ficció de l'Estat català", segons com de ràpids vagin els successos polítics.

La pel·lícula, que té com a títol de treball 'Quan convé seguem cadenes', porta uns mesos de gestació i es finançarà a través de l'associació cultural Independència 2014 amb un projecte de micromecentage per mitjà de la plataforma Verkami. El guió es farà a tres bandes, on a més del mateix Verdaguer hi participaran Manel Bonany -guionista, entre d'altres sèries, de Ventdelplà o Serrallonga- i del periodista de Terrassa Salvador Cot, director de Nació Digital .

D'aquest guió no se'n sap, o no es vol explicar, encara gaire res, tot i que queda clar que la pel·lícula "tindrà un final feliç", que no serà cap altre que "la proclamació de la independència", segons ha explicat Verdaguer. La intenció però, no és fer cap crònica política, sinó explicar el període previ a la proclamació "a partir de les vivències de la gent". La previsió és estrenar-la l'Onze de Setembre del 2013, com "una eina més per treballar cap a la independència", tot i que un dels promotors, Isaac Albert, president de la Societat Cultural Independència 2014, assegura que "signaríem ara mateix no arribar a temps de treure-la abans de la independència".

L'objectiu de la política és tant ambiciós com el projecte independentista. "Una pel·lícula és una eina molt poderosa que arriba a un gran públic", ha explicat Manel Bonany, mentre que Salvador Cot ha afegit que "la manifestació de l'Onze de Setembre ha impressionat tot el món, i la pel·lícula servirà per explicar-los que ha passat".

Pel que fa als actors, Verdaguer apunta que es tracta d'una "història coral" i que tot i que encara no hi ha res tancat, ja s'ha parlat del projecte amb Sergi López i Ariadna Gil, entre d'altres. El projecte, que ara entra en la fase de recerca de finançament i preproducció, podria rodar-se a la primavera, amb la intenció d'estrenar-se al setembre.