
L'emoció i les anècdotes han estat les notes predominants del discurs de Francesc Palet i Setó després de rebre la Medalla d'Honor de la ciutat. El premi reconeix la trajectòria cultural i el compromís amb la ciutat i el patrimoni local. Palet agafa el relleu de Josep Maixenchs, fundador i director de l'ESCAC, que va rebre la mateixa distinció el gener d'aquest any.
L'acte, celebrat al saló de sessions del consistori on no hi cabia ni una agulla, ha començat amb unes paraules del regidor de Cultura. "És de justícia reconèixer els valors de civisme, solidaritat i difusió de la cultura i la llengua d'una persona que ens fa créixer l'autoestima", ha dit Amadeu Aguado.
Posteriorment, Llorenç Banús, membre de la comissió promotora de la medalla, ha llegit una glossa en què ha resumit la vida del seu amic en "una constant dedicació a tasques altruistes amb el permanet somriure de la seva expressió i una gran bonhomia".
Després, Palet s'ha sobreposat a "la llàgrimeta fàcil" amb un recull de vivències de pràcticament tot el segle XX. En l'apartat d'agraïments, hi ha inclòs les autoritats locals, els amics i la seva dona, Montserrat Alsina, "sense la qual no seria res perquè sempre m'ha donat ànims per lluitar".
Tot i ser impulsor de l'Associació de Poetes Terrassencs i de l'Aula Gran i de la seva profunda implicació en entitats com la Creu Roja, l'Assemblea Local, el Centre Excursionista de Terrassa o Òmnium Cultural, Palet (1923) s'ha tret mèrits en un discurs ple de modèstia en què ha arribat a afirmar que "res és meu, tot és efímer i volàtil".
La cloenda ha anat a càrrec de l'alcalde, que ha destacat "la vida intensa i el compromís amb la ciutat" de Palet. Seguint en la línia de l'altruisme, Navarro ha dit que l'homenatjat "ha transmès coneixement als altres i s'ha dedicat a la natura, la ciutat, la cultura, els amics i la gent gran". Per aquest motiu, l'ha qualificat "d'exemple" i l'ha volgut felicitar "per l'impuls d'ajudar els altres. És un ciutadà que ha aportat molt a Terrassa, sempre somriu i no es queixa".