La compravenda d’articles de segona mà entre particulars és el mercat preferit per als estafadors. Factors com la falta d’eines de seguretat en les transaccions i la llibertat a l’hora de registrar-se i esborrar les dades de les plataformes afavoreixen les estafes en aquest tipus de transaccions, segons alerta la plataforma Tripacto.
El lloc ha creat un mètode per garantir la seguretat tant pels compradors com pels venedors i també elaborat set consells per poder detectar un estafador en la compra en línia.
Consells per evitar estafes en pàgines de compravenda
1. Preus imbatibles: l’èxit de la compravenda en línia, precisament, és per les despeses que s’estalvia el comprador i els ingressos extra que obté el venedor. Tot i això, els preus extremadament baixos o unes gangues impossibles de creure solen ser un bon indicador d’un possible frau.
2. Redacció incoherent: hem de sospitar quan els anuncis tenen frases mal redactades i sense sentit, com si estiguessin redactades per un robot. Aquest consell també s’ha d’aplicar en els correus electrònics que intercanviem amb el venedor a l’hora de demanar més detalls sobre l’article. Si semblen trets d’una plantilla, són genèrics, inexactes i no estan personalitzats, és molt probable que estiguem davant d’una estafa.
3. Mètodes de pagament: si els mètodes de pagament que proposa el venedor no són els habituals o als que estem acostumats, o fins i tot, ens demana diners per avançat com a garantia, cal desconfiar. Els pagaments sempre s’han d’efectuar quan ja s’ha comprovat l’article desitjat o per mètodes de pagament amb garanties.
4. Intermediari: si la gestió es deriva en una tercera persona perquè el venedor està a l’estranger és molt probable que sigui perquè aquest producte no existeix i es tracti d’un frau.
5. Identificació: sempre hem de contrastar la identitat d’un venedor o comprador, ja sigui a través de recerques de Google, o bé en els propis portals on existeixen classificacions dels usuaris. Es recomana evitar fer cap transacció amb un usuari que no tingui una identificació clara. I en cas de decidir fer-ho, s’han d’utilitzar mètodes de pagament que assegurin i garanteixin els teus diners.
6. Imatges genèriques: com en el cas de la redacció de correus electrònics genèrics, el mateix passa amb les fotografies del producte. Si les imatges són genèriques, amb poc detalli les podem trobar exactament igual a Internet, també ens indica una estafa en línia. Per això, és molt important realitzar una cerca de les fotos de l’anunci per comprovar que no són falses.
7. Plataformes fraudulentes: no només hem d’identificar el comprador o venedor, sinó que també cal comprovar que la pàgina web on estem veient l’objecte és verdadera. Un forma de frau habitual és copiar els webs perquè sigui iguals que els d’altres plataformes de compravenda. En aquest cas, ens podem trobar que un cop feta la transacció, la pàgina desaparegui sense possibilitat de reclamació.
Set consells per evitar estafes en webs de compravenda en línia
Ara a portada
Publicat el 08 d’agost de 2016 a les 19:21
Et pot interessar
-
Cultura i mitjans MútuaTerrassa anuncia el guanyador del VIII Concurs de contes de Sant Jordi
-
Cultura i mitjans Improvisació, rock i música clàssica arriben a la Factoria Cultural de Terrassa
-
Cultura i mitjans Es manté el Pícnic Jazz de Terrassa malgrat les previsions de pluja
-
Cultura i mitjans Camille Thurman debuta a Catalunya dins del Festival de Jazz de Terrassa