Terrassa creix en R+D i arriba als 10 milions d'ingressos

El Campus de la UPC posiciona la nostra ciutat com el segon municipi català amb més grups de recerca treballant directament amb el sector empresarial

Publicat el 31 de desembre de 2012 a les 15:45
Edifici Gaia de la UPC Foto: UPC

L'activitat de recerca i desenvolupament (R+D) dels grups d'investigació del Campus de la UPC a Terrassa està creixent, malgrat la situació de crisi econòmic actual. És el cas dels 6 grups de recerca instal·lats a l'edifici Gaia des de l'any 2007. Aquests grups, un any abans de la nova ubicació, havien propiciat uns ingressos d'1,3 milions d'euros per activitats de recerca, xifra que el 2011 va arribar als 4,4 milions d'euros. D'aquesta manera, segons manifesten des de la UPC, la inversió en la construcció d'aquesta nova infraestructura, que va representar 10 milions d'euros, ha quedat "plenament justificada".

Les darreres xifres que reflecteixen l'activitat d'R+D del Campus són molt il·lustratives de la confiança que tant empreses com institucions dipositen en els grups de recerca. Un context econòmic poc propici als bons resultats, els ingressos per projectes de recerca i serveis amb les empreses, que han desenvolupat els 37 grups de recerca, ha crescut més de 2 milions d'euros en relació a l'any anterior en aquest Campus.
La UPC al Campus de Terrassa va ingressar 9,8 milions euros el 2011 per projectes i activitats d'R+D, gestionats pel Centre de Transferència en Tecnologia, la qual cosa representa un 27,3% més que l'any anterior, en què es van ingressar 7,7 milions d'euros.

Pel que fa al nombre de projectes d'R+D, l'any passat se'n van signar un total de 135, el que suposa un augment del 32% respecte el 2010. Això, juntament amb l'orientació de l'activitat d'aquests grups a donar servei a les empreses consoliden el Campus com un dels puntals en la transferència d'innovació tecnològica de l'àrea del Vallès.

37 grups de recerca
Dels 135 projectes signats i desenvolupats l'any 2011, 76 es van realitzar directament amb empreses, gairebé el 50% del total. Dels 59 projectes restants, molts s'han realitzat també amb empreses, però s'han finançat amb fons nacionals, autonòmics i europeus a través, per exemple, de les convocatòries del VII Programa marc de la UE, del CEDTI i d'altres oficials. El Campus de la UPC a Terrassa ha augmentat un 34% la participació en aquest tipus de projectes respecte a l'any anterior.

Abans del seu trasllat al Gaia, els ingressos derivats de les activitats d'aquests grups giraven sobre  l'1,3 milions d'euros, mentre que al 2011, aquesta xifra ha arribat als 4,4 milions d'euros. Per tant, ha crescut un 238% en 5 anys.

Al Campus terrassenc hi treballen 441 investigadors i 120 doctors procedents de 30 països, contractats per projectes específics. Aquesta concentració de talent es distribueix en 37 grups de recerca relacionats en tots els àmbits de la indústria, ciència i tecnologia. D'aquests 37 grups, 10 són membres de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya i formen part del Centre d'Innovació i Tecnologia (CIT) de la UPC, la qual cosa representa el 50% del total.

Es tracta de grups amb una alta capacitat de transferència de tecnologia i de coneixement a la indústria. Aquestes contribucions des de la Universitat posicionen la ciutat de Terrassa com la segona ciutat catalana amb més grups de recerca treballant directament amb el sector empresarial.