Un mirada íntima a l'obra d'Alexander Calder i Joan Miró

El Centre Cultural acull una exposició dels dos artistes amb fotografies inèdites de la vida dels dos artistes

Publicat el 26 d’abril de 2010 a les 21:22
El Centre Cultural acaba d'inaugurar una nova exposició temporal. En aquesta ocasió, els visitants podran descobrir a dos dels artistes més reconeguts del S.XX, Alexander Calder i Joan Miró, a través d'una àmplia mostra de tintes, aquarel·les, llapis i ceres de colors i obra gràfica, a més de les fotografies inèdites dels dos artistes fetes per Alfredo Melgar, comissari de l'exposició.

La mostra 'Calder – Miró. Una experiència de respecte i amistat' ens acosta a l’obra dels dos artistes a través d’una mirada molt íntima i propera. El fotògraf i comissari de l’exposició Alfredo Melgar va poder conèixer de ben a prop als dos artistes i col·laborar-hi professionalment amb l’elaboració d’una sèrie de fotografies que ara es mostren per primera vegada.

Aquesta exposició ens ofereix diversos fils conductors. D’una banda el fotògraf i comissari que, a partir d’un encàrrec de la galeria Maeght de París, va acabar entrant en la intimitat dels dos artistes convertint-se en una persona de la seva confiança. D’una altra, la relació de respecte i amistat que s’inicià a finals del 1928 a París, quan Calder i Miró es coneixeren.

Eren dues persones ben diferents; Miró era tímid i introvertit, sempre anava impecablement vestit i molt elegant. Calder apareixia en públic amb texans i camisa vermella i a les inauguracions, quan tothom anava vestit formalment, ell anava com sempre; texans negres, camisa vermella i botes o calçat esportiu.

La seva relació, però, no era únicament professional. Entre ells hi havia una gran amistat i complicitat. El fotògraf Alfredo Melgar va poder viure de ben a prop la relació entre els dos artistes i aprofundir en el treball de Calder i Miró a partir d’una sèrie de col·laboracions com a fotògraf.

Finalment l’exposició ens presenta el dibuix com a punt de partida de molts artistes en una posterior aventura cap a altres tècniques com l’escultura, el mòbil, la ceràmica o el tapís.

És interessant observar la polidesa del traç i el color. Les figures netes de Calder ens recorden les seves escultures de filferro (només cal fixar-se en els dos autoretrats de l’artista de Filadèlfia, que formen part de l’exposició). Tant en l’obra de Calder com en la de Miró utilitzen el color amb delicadesa, tractant-se bàsicament de taques de colors blaus, vermells i grocs.

Trobarem més elements en comú entre l’obra dels dos artistes. Les línies simples i els colors elementals ens transmeten a una sensació d’ingravidesa i de moviment. A més, les formes esfèriques ens remeten a la idea d’ancestrals.

L’exposició, organitzada pel Centre Cultural Caixa Terrassa, es va inaugurar el dia 22 d’abril i es podrà veure a les sales 3 i 4 del Centre Cultural fins al 4 de juliol de 2010.